Gašić na fresci - reakcije 1

Bivši ministar odbrane i istaknuti funckioner SNS Bratislav Gašić našao se na fresci u kruševačkoj Crkvi Svetog Jovana. Pitali smo sagovornike u okviru redovne rubrike „Pitanje dana“ kako to komentarišu.

Konstantin Samofalov

portparol SDS

Bilo bi interesantno ući na kratko u Gašicevu glavu i videti kako se on oseća dok gleda svoj lik na fresci. Novoradikali iz SNS-a odavno su ogrezli u bahatost, ali ovo je već jedan potpuno novi nivo srpske tragikomedije. Svi bismo zajedno morali da se zapitamo kako će izgledati dan kada Vučić silazi sa vlasti.

Boško Obradović

lider Pokreta Dveri

Ne ulazeći u ličnu crkvenost braće Gašića siguran sam da na freskama u našim hramovima ne treba slikati aktuelne političare, posebno ne one koji su na vlasti, ma koliko da su u pitanju ktitori i dobrotvori. Da su u pitanju pravi hrišćani i dobrotvori oni sami ne bi dozvolili da se njihov lik nađe na fresci sa Svetim Jovanom Krstiteljem, ma koliko se izgovarali ikonopisačkom tradicijom da se lik ktitora prikazuje u ktitorskoj zadužbini. Slično se desilo u Šumadijskoj eparhiji, gde su iskovana slova Dragice Nikolić na polijeleju u manastiru Voljavča, po uzoru na srednjovekovnu tradiciju kraljeva iz dinastije Nemanjića. Ako SPC nastavi da ohrabruje ovakve poteze vlastodržaca i članova njihovih porodica, potpuno će se izgubiti smisao, značaj i vrednost ktitorskih kompozicija i oznaka iz srednjeg veka, koje su nastale u potpuno drugačijim društveno-političkim odnosima i opšteobavezujućim moralnim okvirima, kojima danas nema ni traga.

Marko Dražić

Njuz.net

Gašić je imao dosta loš imidž, mesecima se za njega pričalo da je vulgaran i bahat, pa je lepo videti da je otkrio i svoje drugo lice. Konačno je svima pokazao da je u pitanju blažen i tolerantan čovek, koji je dozvolio nestranačkom Jovanu Krstitelju da stane pored njega na fresci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari