Gašić zabranio komunikaciju preko vibera i skaja u MUP-u, pojedine uprave se oglušile 1Foto: Z. S. M.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je putem posebnog dopisa u martu svim policijskim upravama zabranio korišćenje vibera, skaja i SMS-a u komunikaciji, a pojedina odeljenja MUP-a i dalje koriste ove kanale, zbog čega se Sindikat srpske policije obratio Gašiću.

„Uprkos upozorenjima nadležnih i kompetentnih lica da razmena službenih podataka putem aplikacija Viber i Signal nije bezbedna, jer su podaci podložni zloupotrebama i neovlašćenom pristupu, nadležni u Upravi kriminalističke policije, Upravi policije i Upravi saobraćajne policije nastavljaju po staroj praksi“, navodi se u dokumentu upućenom ministru Gašiću.

Lazar Ranitović, predsednik ovog sindikata, upozorava da su pojedinci u ovim upravama otišli toliko daleko da su čak i institut „stalne dostupnosti“ povezali sa obavezom danonoćnog izveštavanja korišćenjem vibera i signala od strane policajaca na terenu, ne samo tokom radnog vremena, već da to moraju da rade i od kuće.

Kako ističe, rukovodioci u upravama traže od ljudi sa terena konstantno izveštavanje, čak i kada imaju slobodne dane ili su na bolovanju, te su aplikacije koje je Gašić u martu zabranio sada još više u upotrebi.

Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza, kaže za Danas da nijedna policija na svetu ne koristi SMS, viber ili skaj kao način komunikacije, ali da je Bratislav Gašić imao i dodatni razlog da ih zabrani.

Gašić zabranio komunikaciju preko vibera i skaja u MUP-u, pojedine uprave se oglušile 2

– Govorio sam više puta, a i javnost je svedok, da pred našim zakonom nisu svi jednaki. Na primer, saobraćajni policajac kada zaustavi nekog u prekršaju i legitimiše ga, mora svog nadređenog da obavesti koga je zaustavio. Ukoliko je to lice blisku režimu, odmah se obaveštava kabinet ministra pa i sam Gašić, koji odlučuje kako policajac treba da postupi. Te poruke su uglavnom išle preko vibera i viber grupa, pa je komunikacija često presretana a detalji dospevali u javnost. A da za neke zakon ne važi, videli smo na brojnim slučajevima grubog kršenja Zakona o saobraćaju, vređanja i pretnji policiji, gde su vinovnici i dalje na slobodi – ističe Vidojević za Danas.

Prema njegovim rečima, ministar Gašić ništa nije ispravio u MUP-u, što je ostalo loše iza ministra Nebojše Stefanovića i bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, pa ni komunikaciju putem skaja.

– Komunikacija putem stranih i nepouzdanih aplikacija je korišćena isključivo u političke svrhe, da bi se brzo reagovalo kada se primene određene radnje prema osumnjičenom za izvršenje prekršajnog ili krivičnog dela. Priča da su pred zakonom svi isti nije tačna. Kada je neko blizak vladajućoj partiji, prema njemu se ili ne preduzimaju službene radnje, ili se primenjuju blaže. Sve što je u službi politike, a ne građana ili profesije, Bratislav Gašić nije ukinuo niti izmenio – ukazuje Vidojević.

On dodaje da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima svoju internu komunikaciju, prvenstveno radio stanice, te da aplikacije koje je Gašić zabranio uopšte nisu smele da se koriste.

– Međutim, uprkos zabrani, one su i dalje najčešći interni vid komunikacije u MUP-u zbog čega neko mora da odgovara – poručuje Vidojević.

I Sindikat srpske policije je u svom obraćanju podsetio Gašića da se izveštavanje u policiji već odvija linijski putem dežurnih službi korišćenjem zaštićenih aplikacija, depešnog sistema, elektronskog dnevnika događaja…

„Iz ovih razloga uputili smo dopis ministru unutrašnjih poslova gospodinu Bratislavu Gašiću od kog očekujemo da konačno uvede red u procesu izveštavanja i time spreči mogućnost eventualne zloupotrebe službenih podataka i neovlašćenog pristupa“, zaključuju iz Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari