Zoran Gavrilovićfoto FoNet Milica Vučković

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je danas da je davanjem mogućnosti Milošu Vučeviću da bude premijer, Aleksandar Vučić postavio svog čuvara trona, a milenarizam (vera u skori dolazak Hristovog zemaljskog hiljadugodišnjeg carstva) je postala glavna ideologija u Srbiji.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da je imenovanje mandatara „deo onoga što u Srbiji imamo od 2014. godine kao ličnu vlast Aleksandra Vučića“.

„Vučević je postao predsednik Srpske napredne stranke (SNS) posle formalnog odlaska Vučića s mesta predsednika partije, tako što je oktroisan (darovan) SNS-u od svog predsednika, bez kampanje i takmaca u kampanji kako bi to trebalo da bude u stranci kojoj navodno participira 700.000 građana Srbije. Slično se desilo i sada kada je Vučević od Vučića dobio mandat za sastavljanje vlade. Tako je mesija postavio svog čuvara trona, a milenarizam je postala glavna ideologija u Srbiji“, ocenio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, Vučević je bio sporedan lik u izbornoj kampanji.

„Vučević nije imao program. Program je imao nosilac liste koji nije mogao da se kandiduje, jer ima već jednu javnu funkciju – predsednik Republike“, kazao je.

Gavrilović je istakao da je Vučević dva puta učestvovao u obmani javnosti i članstva SNS-a.

„On sam zna da nije predsednik SNS-a, a neće biti ni predsednik vlade, već onaj koji kaže ‘ko bi za vas glasao da nije mene’. Vučić je kontrolom medija preko REM-a, a koji je pod kontrolom zarobljenog parlamenta, uspostavio ličnu vlast urušavajući institucije“, naglasio je Gavrilović.

Kazao je da je Vučić još za vreme prvog mandata Ane Brnabić preuzeo poslove Vlade Srbije i tako postao predsednik-premijer.

„Na taj način je dvoglava izvršna vlast koju čine vlada i predsednik postala jednoglava. Iz te vizure davanje mandata za sastav vlade je samo ispunjavanje obraćanja datog u izbornoj noći 2022. kada je rekao da će Brnabić da izgura pola mandata, a da će nakon nje doći Vučević“, podsetio je Gavrilović.

Naveo je da bi shodno članu 6 Ustava Srbije i članovima Zakona o sprečavanju korupcije 41 i 40, stav 1, Vučević kao premijer mogao da pokaže integritet i povuče se s mesta predsednika SNS „čime bi bio prvi predsednik vlade koji bi poštovao Ustav i ne bi spajao javnu i privatnu funkciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari