Gavrilović: Komisija nije dozvolila čitanje BIRODI-jevih izveštaja 1Zoran Gavrilović; BIRODI Foto: Medija centar (arhiva)

Komisija Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na juče održanoj javnoj raspravi o Nacrtu pravilnika o ispunjavanju obaveza javnih medijskih servisa tokom izborne kampanje, nije dozvolila predstavnicima Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) da, kao agrument za svoj predlog, pročitaju nalaze monitoringa privatnih televizija.

Naime, Birodi i Crta predložili su izmenu Pravilnika tako da i komercijalni pružaoci medijskih usluga budu njime regulisani, jer kršenje preporuka ne može da ima zakonske sankcije.

– Prilikom obrazloženja , nije mi dozvoljeno da citiram nalaze BIRODI monitoringa o zastupljenosti Aleksandra Vučića na TV Pink, čime bih argumentovao potrebu da Pravilnik reguliše i rad privatnih emitera, kaže za Danas Zoran Gavrilović, glavni sociolog Biroa.

On podseća da se Savet REM-a i dalje ne izjašnjava, ni pored zahteva 18 organizacija civilnog društva da se sankcioniše govor mržnje Olivere Zekić, predsednice tog tela, koja je BIRODI nazvala “paramilitarnim REM-om”.

– Mi počinjemo monitoring sa našom istraživačkom braćom iz organizacije MEMO98, ali se postavlja pitanje da li je dobro da prikazujemo nalaze. Nad BIRODIjem se stvara pritisak, i upravo je zbog mog položaja Svetska asocijacija došla na ideju da u Srbiji proveri kakvo je pravo na realizovanje istraživanja javnog mnjenja, navodi Gavrilović i dodaje da je pritisak rezultat toga što se BIRODI monitorinzi čitaju i slušaju van Srbije, da je interesovanje poraslo posle teksta u Njujork Tajmsu, a da su upravo njihovi nalazi bili tema na nedavnoj pres konferenciji Evropske komisije.

Javna rasprava o Nacrtu pravilnika završena je danas, a trajala je od 21. januara, Konačan tekst Pravilnika biće objavljen 7. februara, navodi REM u obaveštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari