Ognjen Radonjićfoto FoNet/Aleksandar Barda

Socijalistička partija je, poput Srpske napredne stranke, partija koja je oličenje ratova iz devedesetih. Gde imate ratnu stranku tu imate korupciju, kriminal i diktaturu, komentariše za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, predstojeći kongres SPS, na kojem, sudeći prema najavama, opet neće doći do bitnijih kadrovskih promena.

Struktura diktature je slična mafijaškoj strukturi, dodaje sagovornik Danasa – ona je piramidalno postavljena.

– Na vrhu piramide se nalazi jedan čovek koji pokušava da kontroliše ceo sistem. U bazi piramide se nalazi egzistencijalni strah i siromaštvo, odnosno čini je ogroman broj ljudi koji dobrovoljno ili iz nužde, svesno ili nesvesno učestvuju u ovoj koruptivnoj shemi kako bi sebi obezbedili elementarnu egzistenciju – objašnjava Radonjić.

Podsetimo, nakon, prema najavama iz medija, bitnih kadrovskih promena u SPS neće biti ni nakon ovog kongresa stranke.

– U kretanju na gore, povećava se odgovornost ali i novčana naknada. Međutim, kada kažemo odgovornost tu se ne misli na odgovornost prema društvu – ako imate sistem koji se zasniva na korupciji, onda se podrazumeva da nemate odgovornost prema društvu već samo prema svojim nadređenim u koruptivnom komandnom lancu – kaže Ognjen Radonjić.

"Gde imate ratnu stranku tu imate korupciju, kriminal i diktaturu": Ognjen Radonjić o nesmenjivosti najviše pozicioniranih kadrova u SPS 1
foto EPA/SAŠA STANKOVIĆ

U toj borbi da se očuva mesto ili da se izbori mesto bliže vrhu, dodaje, otima se deo po deo društvenih resursa.

– Ko se u ovoj otimačini pokaže uspešnim, napreduje. Oni koji su već pri vrhu strukture, i iz ciklusa u ciklus pravdaju poverenje, zadržavaju svoje pozicije. Iz javne, država je pretvorena u privatnu stvar. Da bi se sistem održao, propagandna mašinerija podgreva nacionalni zanos kojim manipuliše vođa ukazujući na istorijske nepravde i njegovu predodređenost da donese konačno rešenje nacionalnog pitanja – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u privatnim državama, velike teme dominiraju nad svakodnevnim što parališe građanski aktivizam jer na svakodnevne probleme oni mogu da utiču, dok na nacionalna i nadnacionalna pitanja ne mogu.

– Ovaj sistem je izrazito neprijateljski nastrojen prema svima koji ga kritikuju, zbog čega su ovi sistemi nasilni. Neistomišljenici ostaju na marginama društva, i uglavnom, odlučuju da svoju budućnost potraže van granica zemlje. Država se prazni, piramidalna struktura se reprodukuje i pojedinci koji upravljaju sistemom se neumereno bogate. Sa druge strane, društvo je osuđeno na na duhovno i materijalno siromaštvo – zaključuje Ognjen Radonjić,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari