Ognjen Radonjić: Rusija važan i potencijalno opasan faktor za naprednjake, zbog čega je Vučiću korisno da održava odnose sa Dačićem 1Foto:Fonet/Zoran Mrđa

Velika korist naprednjaka od vladavine socijalista devedesetih godina je u tome što je predsednik vredno učio na njihovim greškama, kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, komentarišući vest da će SPS, nakon desetogodišnje saradnje sa SNS, biti deo i buduće izvršne vlasti.

Ivica Dačić saopštio je juče da se sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke dogovorio o nastavku političke saradnje.

– Imajući u vidu da delimo iste političke ciljeve predsednik Aleksandar Vučić i ja smo mišljenja da treba da nastavimo našu političku saradnju u najboljem interesu Srbije i u ovim teškim i turbulentnim vremenima koja su pred nama. Nastavićemo naše razgovore već početkom sledeće nedelje, a nakon toga ćemo naše predloge o nastavku saradnje uputiti na odlučivanje stranačkim organima – rekao je Dačić za Novosti, posle razgovora s Vučićem.

Tema razgovora je bilo formiranje nove Vlade, a Dačić je napomenuo da još nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Uz konstataciju da je velika korist naprednjaka od vladavine socijalista devedesetih godina je u tome što je predsednik vredno učio na njihovim greškama, Ognjen Radonjić ističe da je u tom smislu osnovno to što je Vučić  shvatio da mora da ima dobar odnos sa međunarodnom zajednicom.

– Milošević je imao loše odnose do Dejtonskog sporazuma, nakon kojeg je od Balkanskog mesara prerastao u faktor stabilnosti na Balkanu. Tokom celih devedesetih, Rusija nije bila značajan međunarodni faktor zbog ogromnih unutrašnjih problema nakon pada Berlinskog zida. Loši odnosi nakon toga kulminiraju sa NATO bombardovanjem 1999. nakon kojeg Milošević ubrzo pada sa vlasti – ukazuje Radonjić.

Drugo, napominje on, za vreme Miloševića, postojala je kakva-takva, sloboda medija, posebno na lokalu, što je bio važan faktor njegovog gubitka vlasti u brojnim opštinama i gradovima 1996. godine.

Ognjen Radonjić: Rusija važan i potencijalno opasan faktor za naprednjake, zbog čega je Vučiću korisno da održava odnose sa Dačićem 2

– Treće, Milošević je u ratnim uslovima, velikim delom vladao strahom. Posledično su mnogi njegovi protivnici stradali, među kojima računam i pokojnog premijera Đinđića koga su pogubili Miloševićevi repovi koji su preživeli petooktobarske promene. Sa druge strane, predsednik ima dobre odnose i sa Zapadom i Rusijom i Kinom, medijske slobode su praktično nepostojeće što mu omogućava da pretežno vlada kroz korupciju. Razlika je i u tome što je Milošević držao organizovani kriminal pod kontrolom, dok u slučaju naprednjaka imam utisak da su oni postali njegov sastavni deo – ističe naš sagovornik.

Ne manje važno, dodaje Radonjić, Milošević se nije toliko bavio crkvom, dok je stalno prelivanje novca iz budžeta, osnov vrlo čvrstih odnosa crkve i naprednjaka.

– Ono što naprednjacima ide u korist su i otvorene granice, posledica njegovih dobrih odnosa sa Zapadom, tako da se kroz taj kanal odliva veliki deo intelektualnog i potencijalno demokratskog kapaciteta. U ovom trenutku, socijalisti su svesni svojih kapaciteta, racionalno postupaju i traže onoliko koliko mogu da dobiju za održavanje svoje infrastrukture i svoje lično bogaćenje. Takođe, danas je Rusija važan međunarodni faktor, potencijalno vrlo opasan za naprednjake, zbog čega su naprednjaci veoma obazrivi i zbog čega im je korisno da održavaju funkcionalne odnose sa socijalistima – kaže Ognjen Radonjić.

Prema njegovim rečima, saradnja sa socijalistima, barem formalno, ostavlja utisak kakvog-takvog političkog pluralizma zbog čega se i dalje, opet formalno, ne može reći da živimo u jednopartijskom sistemu.

– Što se procena opozicije tiče da socijalisti ne mogu u Vladu zbog uticaja Zapada, čini mi se da je to samo jedna u nizu njenih pogrešnih procena. Setite se samo da su Ujedinjeni predviđali da će na parlamentarnim izborima osvojiti 28 odsto glasova, a završili su sa duplo manje – zaključuje on.

Ivica Dačić – od premijera do predsednika Skupštine
Podsetimo, Ivica Dačić je obavljao funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od aprila 2014.godine do 2020. bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, da bi nakon izbora te godine zauzeo funkciju predsednika Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari