Kadrovi SPS su nesmenjivi u poslovima nafte i gasa u Srbiji: Srećko Đukić o odnosima ruskih zvaničnika sa socijalistima 1Mirjana R. Milenković

Stara je politička ljubav koju je.Ivica Dačić kovao sa Rusijom još kad je preuzeo kormilo Socijalističke partije Srbije. Moskva je bila prva i jedina destinacija postmiloševićevog SPS-a, kaže za Danas bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji.

Upitan zbog čega je lider SPS neizbežan sagovornik šefa ruske diplomatije, prilikom svake posete, pa čak i sad kada nema apsolutno nikakvu državnu funkciju kao ni garanciju da će biti deo buduće vlasti, sagovornik Danasa kaže da je Dačić uspeo da uspostavi partijske odnose sa Jedinstvenom Rusijom, koja ne ispušta vlast iz ruku, nalazio se Vladimir Putin na njenom čelu ili ne.

– Jedinstvena Rusija slovi kao njegova partija. Mislim da su tu postavljeni odnosi za budućnost šefa srpskih socijalista i svih socijalističkih kadrova sa Rusijom. Ako je to politička baza Dačićeve partije sa tom stranom sveta, materijalna osnova jeste Gasprom, Srbijagas, NIS, odnosno Gaspromnjeft. Konkretnije gas i socijalistički kadrovi nesmenjivi su u tom domenu, uprkos mnogim pokušajima – smatra Srećko Đukić.

Kadrovi SPS su nesmenjivi u poslovima nafte i gasa u Srbiji: Srećko Đukić o odnosima ruskih zvaničnika sa socijalistima 2
foto FoNet Milica Vučković

Kako Putin kaže, dodaje on, „mi svoje ne odbacujemo“.

– I, još nešto. Valja se podsetiti da je Putin prilikom formiranja sadašnje, odlazeće vlade, javno pred kamerama u njegovom prepoznatljivom stilu priupitao Aleksandra Vučića u Moskvi koliko će biti mesta za ruske ljude u vladi koju formira? Dosledna kadrovska politika, zar ne? I kako bi mogla da prođe poseta Lavrova ako je bude bez definisanog Dačića: “Nikada sankcije Rusiji kao glavna poruka nedavnih izbora” – zaključuje naš sagvornik.

Kadrovi SPS su nesmenjivi u poslovima nafte i gasa u Srbiji: Srećko Đukić o odnosima ruskih zvaničnika sa socijalistima 3
Foto: N1/Printsreen

Podsetimo, iako Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, napominje da postoje izvesni, tehnički problemi u vezi sa dolaskom Sergeja Lavrova u Srbiju, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odmah je reagovala saopštivši da će Lavrov boraviti 6. i 7. juna u poseti Srbiji, gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova, predsednikom Narodne skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Osim činjenice da nije jasno kako će usled sankcija na vazdušnom prostoru Lavrov doputovati u Beograd, poseta šefa ruske diplomatije najavljena je samo dva dana pre dolaska nemačkog kancelara u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari