Do kraja dana Tužilaštvo za organizovani kriminal predložiće sudiji koji vodi prethodni postupak da li i kojim osumnjičenim u slučaju Galenika treba produžiti pritvor ili eventualno odrediti neku drugu meru koja obezbeđuje nesmetani tok istrage. Naime, kasno uveče u subotu, u prisustvu njihovih advokata, završeno je ispitivanje osam uhapšenih koji se sumnjiče da su Galeniku oštetili za 12 miliona evra.

Među njima je i bivši generalni dikrektor te kompanije Nenad Ognjenović, zatim osnivač i vlasnik „Livnice Jeremić“ Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje „Pavlović“ Dragan Pavlović, odgovorna lica u preduzećima Farmanari i Unihemkom, Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u Trgošped-transu Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Iako su povezani sa ovim predmetom, u subotu nisu privedeni Dragoljub Vučićević, bivši generalni direktor Velefarma, koji nije pronađen na adresi pa se pretpostavlja da je u bekstvu, a u pritvor nije dospeo ni Radosav Sekulić, vlasnik Habit grupe, protiv koga se već vodi istraga u premetu Agrobanka, jer se on nalazi na stacionarnom lečenju.

Inače, upravo preko poslovanja Agrobanke, koje policija u tužilaštvo istražuju već nekoliko meseci, došlo se do podataka o spornim transakcijama, jer ih je Galenika vršila najvećim delom preko te banke. Direktor policije Milorad Veljović najavio je i da će se istraga nastaviti i nagovestio da će verovatno doći do znatno veće sume od početnih 12 miliona evra. On je podsetio da je dubioza Galenika „teška“ oko 100 miliona evra, pa se sumnja da postoje i drugi kanali kroz koje je novac odlazio. I tužilac za organizovani kriminal potvrdio je da posao nije završen, ali nije želeo da nagovesti u kom pravcu će ići dalja istraga i da li će ona stići i do nekih političara. On je naglasio da „tužilaštvo nema unapred definisane mete niti potencijalne osumnjičene“, već radi na osnovu egzaktnih podataka do kojih dolazi. Da li je i do koje mere politika zaista upletena u malverzacije Galenikinih direktora često je bila tema spekulacija, jer je bivši prvi čovek te kompanije bio blizak sa Socijalističkom partijom Srbije. Odmah posle hapšenja, i premijer Ivica Dačić je poručio kako je to dokaz da nema nedodirljivih ma iz koje partije da su, a u sličnom tonu je reagovao i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, s tim što bi trebalo imati na umu i da je on praktično najavio rasplet u ovom slučaju, tako da su i mediji i javnost očekivali policijsku akciju tokom vikenda.

Šta će se sve tokom dalje istrage otkriti i da li će biti još osumnjičenih još je neizvesno. Ono za šta se sada sumnjiči osmoro privedenih jeste da su iz državne kompanije izvukli novac kroz tri kanala. Jedan je išao preko Maršalskih ostrva odnosno ofšor kompanije Farma trejd, od koje su mimo utvrđenih zakonskih procedura nabavljali sirovine i opremu u ukupnoj vrednosti od preko sedam miliona evra. Takođe, sa računa Galenike plaćene su sirovine nabavljene za privatno farmaceutsko preduzeće, dok je jedan od kurioziteta u ovom slučaju to što je više od dva miliona evra potrošeno na preplaćene skulpture Livnice Jeremić, od kojih najskuplja, od 650.000 evra, još nije podignuta, jer je ustanovljeno da nema nikakvu umetničku vrednost.

Štedljivi direktori

Prilikom hapšenja Nenada Ognjenovića, policija je pronašla ugovor o oročenju 770.000 evra u Banci Inteza. Ugovor je iz ove godine, a tokom današnjeg dana policija očekuje odobrenje od suda, kako bi taj račun bio proveren. I kod Gorana Orlića je prilikom pretresa pronađen ugovor o oročenju 88.000 evra u Vojvođanskoj banci, ali i potvrda o sefu kod te banke, gde je položeno 70.000 evra. Policija će ispitati i poreklo novca od koga je Orlić pre dve godine kupio kuću u Vršcu i ove godine kuću u Grčkoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari