Gde se najbolje a gde najgore živelo u vreme korone? 1Foto: Pixabay

Kovid pandemija uticala je na uslove života u svim delovima sveta. Zatvaranja, gubitak posla, smanjeni prihodi bili su realnost za mnoge tokom 2020. i 2021. godine. Analiza Eurostata međutim pokazuje da nisu sve države bile podjednako pogođene.

Finansijske poteškoće u najvećoj meri su pogađale građane Bugarske.

U ovoj državi 37 odsto građana kazalo je da je imalo (dosta) problema da sa svojim mesečnim prihodom pokrije troškove, odnosno da sastavi kraj sa krajem u poslednjem kvartalu 2021. U ovoj zemlji istovremeno je bio najmanji procenat onih koji su kazli da su (veoma) lako uspevali da pokriju mesečne troškove – 4,4 odsto.

Nasuprot Bugarske stoji Finska kao potpuno suprotan primer. U Finskoj je naime probleme da sastavi kraj s krajem imalo 9,2 odsto građana dok je njih 43,7 odsto lako pokrivalo sve troškove.

Gde se najbolje a gde najgore živelo u vreme korone? 2

Između ova dva pola stoje ostale zemlje.

Nakon Bugraske najviše problema da sastave kraj sa krajem imali su građani Slovenije i Fransucke (njih nešto više od 19 odsto). Pri tome građani Slovenije su se uz građane Irske izjašnjavali u najmanjoj meri da nemaju problema sa finansiranjem mesečnih troškova.

Kada se pogleda kako se menjao prihod domaćinstva u poslednjih 12 meseci, u većini slučajeva nije dolazilo do promene. Najveće povećanje prihoda registrovano je u Luksemburgu gde je skoro trećina ispitanika (32 odsto) kazala da im se prihod povećao u poslednjih 12 meseci. Najmanje onih koji su prijavili više novca bilo je u Belgiji i Sloveniji, gde je oko 15 odsto ispitanika navelo da je imalo povećan prihod.

Na drugoj strani najveće smanjenje novca sa kojim raspolažu osetili su građani Austrije. Jedna trećina Austrijanaca je navela da je došlo do smanjenja prihoda u 2021. Iza njih su Francuzi i Finci, koji u oko 18 odnosno 1’7 odsto slučajeva navode takvo iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari