Pripadnici Muslimanske braće u Egiptu toliko su „naoštreni“ nakon odlaganja objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, da se strahuje od izbijanja nereda na protestima njihovih pristalica koje su se juče, treći dan zaredom, okupile na trgu Tahrir, izveštavaju agencije. Okupljaće se, kažu, sve dok vojni vladari ne ispune obećanje – predaju vlast u ruke civila do 1. jula.

Vladajući Vojni savet je, može biti, još „naoštreniji“ jer se generali, prema nekim navodima, spremaju da rasporede tenkove i trupe na ulazu u Kairo.

Državna izborna komisija već danima broji glasove sa izbora održanih proteklog vikenda, ali njeni članovi kažu da još ne mogu da objave zvanične rezultate pravdajući se velikim brojem žalbi koje treba razmotriti. Obojica kandidata – Ahmed Šafik, bivši general i Mubarakov premijer i Mohamed Morsi, kandidat Braće – pozivaju na nacionalno jedinstvo.

Neizvesnost oko odlaganja objavljivanja rezultata samo je podgrejala ionako uzavrelu atmosferu i podstakla sumnje u obećanja o tranziciji ka demokratiji. „Najopasnijih 48 sati u egipatskoj istoriji“, naslov je teksta jučerašnjeg izdanja državnog lista Al Ahram. Dopisnici prenose priče sa čuvene arapske ulice da se vojnici spremaju za razmeštaj po većim gradovima. Vojni izvori negiraju da su u toku bilo kakve aktivnosti koje bi odudarale od mera koje se inače preduzimaju u slučaju velikih nereda.

– Apsolutno nema opravdanja za odlaganje rezultata glasanja. Pozivam generala Šafika, koji je stekao viteške vrline u egipatskoj armiji, da javno čestita pobedu Morsiju – kaže lider Muslimanske braće Esam el Erian.

Portparol Šafikovog tabora optužuje Braću za pokušaj da preduhitri državni izbornu komisiju preuranjenim proglašenjem pobede. On je istovremeno obećao da će poštovati zvaničan rezultat. Ukoliko bude poražen, Šafik će biti spreman da služi vladi koju formira Bratstvo, a ukoliko bude pobednik, bivši komandant vazduhoplovnih snaga imenovaće islamistu za jednog od potpredsednika, a ponudiće im i još neka ministarska mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari