Može se reći da su „orlovi“ nesrećno poraženi u duelu sa selekcijom Turske. Ipak, zahvaljujući dobrim igrama u prethodnim utakmicama, kao i trijumfima Španije i Slovenije protiv braće Lavrinovič i saigrača, odnosno Poljske u pretposlednjem kolu grupe F, izabranici selektora Dušana Ivkovića izborili su plasman u toliko željeno četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Današnji meč reprezentacije Srbije sa slekcijom Litvanije (15.45, RTS) odrediće sa kojeg će mesta „orlovi poleteti“ ka Katovicama. Ako budu savladali pulene selektora Ramunasa Butautasa, srpski košarkaši će zauzeti treće mesto u grupi. Ukoliko scenario bude bio drugačiji, Nenad Krstić i saigrači započeće četvrtfinalnu trku sa četvrte pol pozicije.

Do polaska u Katovice, grad koji će ugostiti srpske košarkaše u eliminacionoj fazi takmičenja, osmostruki evropski prvaci imaće generalnu probu protv ekipe koja je u Poljskoj potpuno podbacila. Bez pomoći Jaskevičijusa, Šiškauskasa i Kaukenasa, litvanski bekovi podsećaju na amaterske klovnove u profesionalnom cirkusu. U takvim okolnostima vrhunski kvaliteti Linasa Kleize, Simasa Jasaitisa i braće Lavrinovič ostali su samo bleda uspomena u romantičnom pismu, zaboravljenom u nekom napuštenom podrumu.

– Očekuje nas veoma važan meč sa Litvanijom. To nam je poslednja utakmica pred četvrtfinale, zbog čega moramo odigrati znatno bolje u odnosu na duel sa selekcijom Turske. Iako na Evropskom šampionatu nisu pokazali koliko zaista umeju, Litvanci su kvalitetna selekcija. Najopasniji su pod samim košem, zbog čega ćemo posebnu pažnju obratiti na njihove visoke igrače. Odmah posle duela sa Kleizom i saigračima putijemo za Katovice. Naš cilj jeste šesto mesto i mislim da ćemo ga ostvariti – istakao je Ivan Paunić.

Slično razmišlja i Nemanja Bjelica, svestan da su „orlovi“ u meču sa Turskom najviše podbacili u šutu.

– U duelu sa „crvenima“ šutirali smo nedopustivo loše. Siguran sam da ćemo protiv Litvanije popraviti taj aspekat u igri. Zbog činjenice da nisu uspeli da se plasiraju u narednu fazu takmičenja, oni će protiv nas odigrati znatno sigurnije, pogotovu u napadu. Mi svakako idemo na pobedu, jer bi nam ona mnogo značila pred najvažniji meč na šampionatu – navelo je krilo srpske selekcije.

U zavisnosti od rezultata današnje utakmice između Srbije i Litvanije, mogući rival „orlova“ u četvrtfinalu biće Francuska ili Grčka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari