Generalna sekretarka Saveta Evrope traži da se pojača angažman oko žrtava seksualnog nasilja u detinjstvu 1Foto: Shutterstock/Doidam 10

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić pozvala je danas države članice te organizacije da pojačaju angažman oko žrtava seksualnog nasilja u detinjstvu, kako bi pomogle u rušenju tabua u vezi sa prijavljivanjem seksualnog nasilja i time doprinele boljoj zaštiti dece.

Povodom 18. novembra, Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, Pejčinović Burić je izjavila da je „od ključnog značaja udružiti snage na globalnom nivou kako bi bila osigurana zaštita dece od seksualnog nasilja širom sveta“, preneo je SE.

„Ponosna sam što je naš dan postao univerzalan i drago mi je što mogu da objavim da se naša organizacija pridružila Globalnoj alijasni ‘Viprotekt’ (Mi štitimo), koaliciji vlada, organizacija civilnog društva, kompanija i međunarodnih organizacija posvećenih borbi protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja dece“, navela je Pejčinović Burić.

Dodala je da seksualno iskorišćavanje ili seksualno zlostavljanje dece nikada nije krivica deteta, ali da u većini slučajeva osećaj stida i stigme sprečavaju decu da progovore o svojim traumama dok ne odrastu.

„Na taj način, oni ostaju nezaštićeni, a počinioci nekažnjeni. Razbijanje začaranog kruga ćutanja, podsticanje preživelih da progovore i učenje od njih, od ključnog su značaja jer mogu doneti važne uvide za kreiranje politika“, navela je Pejčinović Burić.

Savet Evrope je 2015. ustanovio Evropski dan zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja. U sklopu aktivnosti na globalnom podizanju svesti, Ujedinjene nacije su 2022. takođe ustanovile 18. novembar kao Svetski dan prevencije seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja dece.

Konvencija SE o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, poznata kao Konvencija Lanzarot, priznata je širom sveta kao zlatni standard u borbi protiv tih gnusnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari