Genetičar Miodrag Stojković u grupi izuzetnih svetskih naučnika, najbolje rangiran u Srbiji u biologiji i biohemiji 1

Sa H-indeksom 71, genetičar Miodrag Stojković prvi je u Srbiji u najnovijem rangiranju najboljih 1.000 svetskih istraživača u oblasti biologije i biohemije za 2022. godinu, a po tim rezultatima se nalazi i u grupi izuzetnih naučnika, objavio je Research.com.

Kako za Danas pojašnjava Miodrag Stojković, reč je o jednom od vodećih akademskih portala koji se oslanja na H-indeks, a u ovom slučaju samo onih naučnika čiji je H-indeks veći od 40.

Naučnik koji ima H-indeks preko 20 je dobar, onaj koji ima preko 40 je izvanredan, a sa H-indeksom preko 60 spada u grupu izuzetnih.

H-indeks inače važi kao jedan od kriterijuma u vrednovanju rada naučnika, jer se oslanja i na broj i na citiranost njegovih naučnih dela.

Stojković je krajem prošle godine dao otkaz na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, gde je bio redovni profesor, nezadovoljan zbog sporog napretka izgradnje Centra za istraživanje matičnih ćelija.

– Da, dao sam otkaz zbog sporog napretka, kao i zbog samovoljnih odluka rektora Univerziteta u Kragujevcu i dekana Fakulteta medicinskih nauka da promene finansiranje, a time i osnovu projekta i funkcionalnost Centra. Šteta, naravno i za izgubljene godine u Kragujevcu, ali najviše za mlade naučnike – kaže Stojković u razgovoru za Danas.

Šta se od tada promenilo u Vašem životu i čime se trenutno bavite?

– Otkazom sam dobio dodatni delić slobode, a što se nauke tiče nije dosadno: analiziram 840 gigabajta podataka ljudskog genoma kako zagađena ljudska priroda utiče na zdravlje, odnosno nastanak bolesti, a bavim se i evaluacijama interesantnih i vrednih projekata koji naučne rezultate žele da prevedu u praksu. Naravno, prioritet je i dalje da novim tehnologijama i naučnim saznanjima vodimo uspešniju borbu protiv steriliteta i za što više potomstva. Tu me najviše interesuje ono što jako muči našu zemlju, a to je uticaj zagađene životne sredine na pojavu bolesti, uključujući muški i ženski sterilitet, kao i gubitak ranih trudnoća.

Utisak je da se Vas Srbija odrekla. U vreme kada je Vas H-indeks bio 60 niste prošli na izborima za SANU. Da li Vi imate taj osećaj i jeste li se Vi odrekli Srbije? I dalje ste vrlo posvećeni radu u Vašoj bolnici u Leskovcu.

– Daleko od toga da me se Srbija odrekla. Ne samo mene, odrekli su nas se oni koji drugačija mišljenja i kritike ne tolerišu. To važi i za SANU. Tada sam mislio da je to organizacija koja je najpametnija među pametnima, sada mislim da je dobar deo ljudi koji je vodi najumišljeniji među umišljenima. Oni čak odbijaju da se pojave na naučnim skupovima ili TV emisijama ako sam i ja pozvan. Postupak dovoljan da definišemo pamet i zrelost. Specijalna bolnica u Leskovcu i dalje ostaje moj najdraži, najlepši i najslađi projekat, jer je zahvaljujući njoj na svet došlo skoro 1.600 beba, bolje rečeno, nekoliko novih osnovnih škola.

Jeste li razočarani rezultatima izbora u Srbiji ili ste ovako nešto očekivali?

– Gledajući u kakvim uslovima i medijskoj blokadi živimo poslednjih 10 godina ti rezultati su očekivani. Zato nisam razočaran, naprotiv, jasno se vidi da talas na kome se određeni 10 godina ljuljaju (čitaj leđa naroda) polako preti da ih potopi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari