Georgiev: Vučić zna da je izveštaj Fridom hausa - tačan 1Foto: Medija centar

Aleksandar Vučić vrlo dobro zna da je u izveštaju Fridom hausa tačno sve u vezi sa stanjem u Srbiji.

Takođe, on vrlo dobro zna šta zapravo znači i koliku težinu ima ova međunarodna organizacija, ističe za Danas urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Slobodan Georgiev, povodom izjave predsednika Srbije da je izveštaj Fridom hausa “neozbiljan i pun netačnosti”, te da ga je pisao “novinar BIRN-a”.

Vučić je preksinoć na konferenciji za novinare u Predsedništvu rekao da izveštaj Fridom hausa piše „jedan čovek, novinar BIRN-a“, aludirajući na saradnika Balkanske istraživačke mreže Miloša Damnjanovića, autora izveštaja Fridom hausa za Srbiju u 2019. godini.

Prorežimski tabloid Informer lažno je predstavio Damnjanovića samo kao novinara BIRN-a u tekstu „Otkrivamo ko zapravo stoji iza napada na državu“.

Inače, Vučić je rekao i to da mu je „najsmešnije bilo što su se za to štivo uhvatili oni koji su uvek govorili protiv“ američkog milijardera Džordža Soroša, dodajući da je on „jedan od najvećih finansijera“ organizacije Fridom haus.

– Ima u izveštaju i stvari koje su istinite i na kojima moramo da radimo i da ih popravljamo, naveo je Vučić.

Georgiev za naš list naglašava da Vučić „vrlo dobro zna da ima puno stvari koje treba da se poprave u Srbiji, i dobro zna da će na svakom sastanku koji bude imao bilo gde u svetu morati da odgovara na pitanja o izveštaju Fridom hausa, a tu mu Informer neće moći da pomogne“.

– Pitanje za Vučića je: Druže, protiv koga se ti boriš? Zašto ti misliš da bi Fridom haus protiv tebe nešto loše pisao ako to nije tako, naglašava Slobodan Georgiev za Danas.

Podsetimo, u najnovijem izveštaju Fridom hausa za 2019. godinu, Srbija prvi put od 2003. godine nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“, već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa kaže za Danas da je način na koji je Vučić reagovao na izveštaj Fridom hausa „još jedan dokaz da se radi o režimu koji ne prihvata kritiku i kome nijedan izvor nije relevantan“.

– Nije mu relevantno ni domaće civilno društvo kada mu kaže da je nešto problem, ni Fridom haus, ozbiljna međunarodna organizacija koja ima kredibilitet na svetskom nivou. Vučićeva paušalna opaska o tome da su ti izveštaji neozbiljni govori o tome koju on vrstu odnosa ima prema vlasti koju je osvojio u Srbiji i načinima na koji ta vlast sme i može da se kritikuje od bilo koga, ukazuje Stojanović.

Damnjanović: Imamo zarobljenu državu

Autor izveštaja Fridom hausa za Srbiju, Miloš Damnjanović je za Glas Amerike pre nekoliko dana izjavio da „mi imamo zarobljenu državu, imamo jednu vrlo jaku vladajuću partiju koja je stvorila vrlo jaku i organizovanu mašineriju na svim nivoima vlasti“.

„Uspela je da razori opoziciju, da je atomizuje i da nema više neku organizovanu, smislenu opoziciju. To ide dotle da opoziciji fale ljudi koji će učestvovati na lokalnim izborima sa njihove strane. To je jedan vrlo organizovan partijski aparat, koji kontroliše celu državu, od vrha do najniže pozicije. To jeste jedna zarobljena država i to se polako širi i na ekonomiju i u sve pore državne administracije“, rekao je Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari