Gimnazija u Čačku nije u štrajku, ostale čačanske škole obustavile nastavu 1Foto: Katarina Pantelić

Čačanska Gimnazija nije prihvatila odluku Sindikata obrazovanja Čačak koji je pozvao sve škole u tom gradu da danas obustave nastavu zbog ubistva osam učenika i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, i nastava u gimnaziji se odvija redovno.

Nastavnici Gimnazije su na jutrošnjem sastanku, povodom odluke Sinidkata obrazovanja Čačak i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o štrajku najavljenom za četvrtak i petak, zaključili da je ona „neprimerena trenutku“.

„Nastavnici Gimnazije smatraju da bi u ovim teškim danima za naše društvo i državu svi nastavnici trebalo da budu sa svojim učenicima i da zajednički, uz ljubav prema znanju, saradnju i međusobno poverenje lakše prebrodimo ovaj težak udarac za prosvetni sistem i sve nas“, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor škole Ivan Ružičić.

U saopštenju se dodaje da se glas nastavnika i učenika o svim problemima prosvetnog sistema ne čuje i da oni ne mogu sami da ih reše.

„Neka ovo bude poslednja opomena za sve, da stalno treba da govorimo o prosveti kao pravom temelju društva, a ne samo kada se dese tragične situacije. U tom smislu, pozivamo učenike da budu u svojoj školi i da pokažemo da smo razumeli težinu trenutka“, navodi se u saopštenju Gimnazije.

Direktor Gimnazije Ivan Ružičić rekao je agenciji Beta da je jutros obišao sva odeljenja i razgovarao sa učenicima koji se slažu da treba da budu u svojoj školi, dan posle tragedije u beogradskoj školi.

„Veoma sam ponosan na učenike Gimnazije koji su pokazali zrelost i razumevanje sutuacije“, rekao je Ružičić.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić rekao je agenciji Beta da su od jutros sve osnovne i srednje škole u tom gradu, osim Gimnazije, u štrajku sa potpunom obustavom nastave, zbog ubistva učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj osnovnoj školi.

Adžić je dodao da će nastava u Čačku biti obustavljena i sutra, po odluci Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji je Sindikat obrazovanja Čačak član, i da će oko podneva biti održan skup na Gradskom trgu.

„Sutra će u 11.55 časova na Gradskom trgu bit održan i skup pod sloganim ‘Srbija je zanemela’ na koji pozivamo sve građane, profesore, nastavnike, učenike i bivše učenike“, rekao je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari