Gitandžali Rao: Tajmovo dete godine 1Foto: BETA/ Sharif Hamza for TIME via AP

Časopis Tajm je prvi put proglasio „dete godine“.

Od 5.000 mladih Amerikanaca uzrasta od osam do šesnaest godina izabrana je naučnica i inovatorka Gitandžali Rao iz Denvera u Koloradu koja je osmislila uređaj za otkrivanje olova u vodi, kao i aplikaciju za razotkrivanje siledžija i maltretiranja na internetu.

Rao je rekla da se nada da će inspirisati druge da dolaze do ideja „za rešavanje svetskih problema“.

„Ako mogu ja, možeš i ti i mogu svi“, poručila je.

U intervjuu s holivudskom glumicom Anđelinom Džoli je rekla da ne izgleda kao „tipičan naučnik“.

„Sve što vidim na televiziji jeste da je naučnik stariji čovek, obično belac. Moj cilj se zaista promenio, te ne želim samo da dolazim do pronalazaka za rešavanje svetskih problema, već i da inspirišem druge da rade isto jer iz ličnog iskustva nije lako kada nemate nikog drugog ko je kao vi“, poručila je u intervjuu za Tajm, preneo je Bi-Bi-Si.

Rao je, međutim, navela da ima i mnogo drugih pitanja koja treba rešavati.

„Naša generacija se suočava s mnogo problema kao nikada ranije. Ali se istovremeno suočavamo i sa starim problemima koji još uvek postoje. Tako smo, na primer, usred nove globalne pandemije, a i dalje se suočavamo s pitanjima ljudskih prava. Ima problema koje nismo mi stvorili, kao što su klimatske promene i maltretiranje na internetu, ali koje sada moramo da rešimo uvođenjem novih tehnologija.“

Gitandžali Rao pohađa STEM Hajlends Ranč školu. Izrazila je želju da studira genetiku i epidemiologiju na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

Sa samo deset godina je rekla roditeljima da želi da istražuje tehnologiju ugljenika i njegovih jedinjenja.

Odlično svira klavir, a njena majka je rekla da je Gitandžali sa tri godine pitala kako može da pomogne nekome ko je bolestan, te je dobila predlog da svira.

I ranije je bila nagrađivana.

Ponela je i titulu „glavnog američkog mladog naučnika“ nakon što je osmislila uređaj za brzo i jeftino otkrivanje olova u vodi koji je zasnovan na ugljeničnim nanocevima za koje je saznala tako što je čitala na veb-sajtu Instituta za tehnologiju Masačusets.

Za pitanje zagađenja vode se zainteresovala gledajući vesti. U dva navrata je za svoje pronalaske dobila po 25.000 dolara.

Takođe je ušla na Forbsovu listu „30 mlađih od 30“ (Forbes 30 under 30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari