Glas Amerike: Srpski i albanski novinari na Kosovu pozdravili poziv Viole fon Kramon 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srpski i albanski predstavnici novinarskih udruženja i novinari na Kosovu pozdravili su poziv izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon Vladi Kosova da se „posveti rešavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara“, piše u utorak uveče Glas Amerike.

Na Kosovu je od 1998. do 2005. ubijeno i kidnapovano 17 novinara i medijskih radnika, podsetio je Glas Amerike.

Fon Kramon je povodom najnovijeg izveštaja Evropskog parlamenta da se Kosovo ističe na Zapadnom Balkanu po slobodi medija, istakla na Tviteru da Vlada Kosova mora da se više posveti rešavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara.

„Dugogodišnje nekažnjavanje ubistva i nestanka sedam srpskih i šest kosovsko albanskih novinara moraju postati prioritet za Vladu“, navela je Fon Kramon.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević je rekao da je izjava Fon Kramon važna i da uliva nadu da će neko ozbiljno početi da se bavi slučajevima ubijenih i otetih novinara.

On je za Glas Amerike podsetio da UNS godinama kroz razne aktivnosti zahteva rešavanje slučajeva 17 ubijenih i otetih novinara i istakao da se, „osim bivšeg šefa OEBS-a na Kosovu Jana Bratua, skoro niko drugi od visokih međunarodnih zvaničnika nije ozbiljno zalagao za to“.

„Ne možete izbrisati iz života sedamnaest medijskih profesionalaca i da o tome gotovo nema nikakvog traga, da ćutite dvadeset godina, da niko ne pokreće te postupke…“, rekao je Rakočević.

Urednik BIRN-a na Kosovu, Krešnik Gaši je takođe pozdravio apel Fon Kramon što je, kako je naveo „zatražila pravdu za ubijene i otete medijske radnike tokom i posle rata na Kosovu“.

On je istakao da j to posledica velike ektivizacije novinarske zajednice i medijskih profesionalaca na Kosovu koji su „stalno dizali glas tražeći pravdu za ubistva i zločine počinjene tokom i posle rata nad novinarskom zajednicom“.

Predsednik Udruženja novinara Kosova Džemail Redža naveo je u pisanoj izjavi da „pozdravlja sve pozive međunarodne zajednice da se okonča nekažnjivost za ubistva novinara na Kosovu“.

Kazao je da „Udruženje novinara Kosova čvrsto veruje da pravda treba da bude zadovoljena za novinare ubijene zbog svog rada“ i da „njihove porodice, kolege i celo kosovsko društvo zaslužuju da istina izađe na videlo, a počinioci pred sud“.

„Ponavljamo naše pozive da kosovski pravosudni sistem bude aktivniji i odlučniji u procesuiranju ovih zločina”, kazao je on.

U periodu od 1998. do 2005. ubijeno je i oteto sedam srpskih, sedam albanskih i troje novinara nemačkog magazina „Štern“. Nijedan od ovih slučajeva nije rasvetljen, a za petoricom srpskih novinara se i dalje traga, dodao je Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari