Glas Šumadije: Sudeći po urbanističkim planovima, izgledan Kragujevac na vodi 1Lepenički bulevar: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Sudeći po urbanističkom planu koji je ovih dana bio ponuđen na uvid na zvaničnom sajtu grada Kragujevca, izgleda da stiže „Kragujevac na vodi“ – piše portal Glas Šumadije.

U tekstu „Izlazi li i Kragujevac na vodu?“ se navodi da se urbanistički plan odnosi na razradu lokacije za izgradnju stambene zgrade i poslovnog objekta koja se graniči sa zapadne strane sa jezerom Bubanj.

U dokumentaciji se navodi da će to biti na parceli koja na Lepeničkom bulevaru, što je po katastru gradsko građevinsko zemljište, a pripada Društvu sa ograničenom odgovornošću „Just naturale d.o.o.“. Ta parcela se prostire se na nešto više od 59 ari.

„Just naturale“ je i investitor tog projekta za koji će biti „štrpnuto“ još nekoliko katastarskih parcela uglavnom u svojini države i delimično u svojini građana.

Ove lokacije se neposredno naslanjaju na bivšu lokaciju Zastavinog servisa, sada predviđenu za novu autobusku stanicu.

Vlada Srbije je, podseća portal, kao vlasnik zemljišta dozvolila na ovim parcelama eksproprijaciju radi izgradnje Autobuske stanice, ali tender je propao.

Preduzeće investitora se do maja ove godine vodilo na beogradskoj adresi, ali je reč o kragujevačkom preduzeću koje se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Vlasnik preduzeća je „Buy From Us d.o.o.“ iz Veternika koje ima 88 odsto kapitala i Milan Konstantinović sa 12 odsto kapitala, koji je i direktor Društva „Just naturale“.

Konstantinović se predstavlja i kao vlasnik „Buy from us“, mada je zvanično u Agenciji za privredne registre vlasnik Mirjana Medić, dok je direktor Aleksandar Medić.

Njemu su u maju oduzeta neka ovlašćenja i data Konstantinoviću.

„Buy from us“ reklamira se kao preduzeće povezano s brzom hranom i „Just naturale“ je do 12. maja ove godine bilo preduzeće koje se bavilo nespecijalizovanom trgovinom na veliko hrane, pića i duvana.

Sama lokacija predviđena za izgradnju pripada celini „Stara varoš – Sajmište“.

Autor urbanističkog projekta je preduzeće „Arhiplan“ iz Aranđelovca.

Glas Šumadije navodi da iako se u projektu govori da ova stambena zona ne sme da naruši životnu sredinu, pitanje je da li će ona i ostati takva posle izgradnje stanova i poslovnih zgrada pored samog jezera donedavno uredjivanog za izletnike.

Postavlja i pitanje šta će o tome reći ekološka udruženja.

Glas Šumadije podseća da je u ranijim planovima bilo reči da se na tom mestu grade rekreativni i naučni sadržaji poput javnog akvarijuma, za šta su mnogi tvrdili da je to idealno mesto.

Po informacijama Glasa Šumadije, grupa profesora kragujevačkog Prirodno-matematičkog fakulteta uputila je pismo članovima komisije, a obratiće se i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari