"Glasno, lažno, uznemirujuće i gadno": Sagovornici Danasa o pretnjama Ivanu Ivanoviću 1Foto: Printscreen/N1, Goran Srdanov

„Vala ima da ti kičmu slomim meni si ti Kesić i Bećkovićka uništili život videćeš kako ćeš da prođeš što si me dao u prilog“, deo je poruke u kojoj je iznet niz pretnji i uvreda na račun novinara i voditelja Ivana Ivanovića, a koje mu je putem SMS-a uputio predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije Simo Spasić.

U SMS poruci Ivanu Ivanoviću, autoru emisije na Novoj „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, Spasić je uputio niz pretnji, između ostalog, da će mu „polomiti kičmu“, ali i preteći ženskim članovima Ivanovićeve porodice. On je tu poruku objavio na svom Tviter nalogu:

„Hej, Aleksandre Vučiću i Ana Brnabić, evo hoće vaš Simo Spasić da mi j**e ženu i ćerke. Čak i i ovu od dve godine. Ne znam da li je to OK u vašem svetu, mene brine. Pogotovo jer je osuđivani silovatelj. Ali kad god prijavim policiji, ništa se ne desi. Imate li neki savet“, napisao je poznati voditelj u objavi na svom Tviter profilu.

Ivanović nije želeo ovom prilikom da komentariše Spasićevu poruku, ali je to učinio u pismu Danasu, povodom najnovijih pretnji i prozivki, a koje ćemo da objavimo u sutrašnjem štampanom izdanju Danasa, ali i na našem portalu.

Zoran Kesić, autor emisije „24 minuta“, koji je pomenut u uznemiravajućoj Spasićevoj poruci Ivanoviću, za Danas ističe i sam značaj načina na koji su pretnje poslate.

– Kako sam razumeo, Spasić je kolegi Ivanoviću poslao SMS poruku, dakle na privatni broj. Uznemirujuće je saznanje da pravosnažno osuđeni silovatelj, koji je i robijao zbog toga, ima vaš lični broj, pominje vaš „ženski deo porodice“ i preti lomljenjem kičme – ističe Kesić.

On je podsetio i na nedavno emitovani spot na Pinku u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika Danasa, portala Nova.rs, televizija Nova S i N1 i upitao da li će biti neke reakcije povodom ovih pretnji.

– Pitam se hoće li Pink ubaciti sadržaj te odvratne pretnje u svoje patetične spotiće sa tužnom muzikom o ‘nedelima novinara N1 i Nove S’ – upitao je Kesić.

Kako dodaje, da li će premijerka Ana Brnabić reagovati putem svojih društvenih mreža na pretnje „njenog oficijelnog stranačkog strašila“.

– Hoće li premijerka Brnabić, u nekom od svojih sledećih tvitova, da se osvrne i na ovaj slučaj ili joj je kao ženi i roditelju skroz okej kada njeno oficijelno stranačko strašilo preti nekoj drugoj deci silovanjem. Pogledajte tog nesretnog Spasića i pogledajte koga takav srčano podržava – dosta to govori o karakteru ove vlasti. Glasno, lažno, uznemirujuće i gadno – zaključio je Kesić za Danas.

Pravnik iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić objašnjava da, budući da su pretnje upućene putem SMS poruke, nije nadležno Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, već tužilaštvo po mestu prebivališta lica koje je primilo pretnje.

– Ono što je vrlo važno, s obzirom da se radi o direktnoj pretnji, jeste da se odmah prijavi, što znam da je učinjeno. To je najvažnije. S obzirom na to da i policija i tužilaštvo imaju obavezu hitnog postupanja u skladu sa obavezujućim uputstvima koja su usvojila, slučaj mora da se u roku od 24 časa zavede, a u roku od 48 sati, a verovatno i u toku jednog dana, brzo da se reaguje i postupi – pojašnjava Đurić.

On ističe da, iako samo možemo da naslutimo o čemu se radi, te da ne možemo da preuzimamo ulogu i posao tužioca, opravdan prostor za strah postoji, budući da se radi o licu koje je već osuđivano za neko od dela koje bi moglo da inkriminiše.

– Kod prijavljivanja nemamo obavezu da navedemo koje je delo u pitanju. To ne mora ni Ivan da uradi, ali može da ukaže na nešto što smatra kao ključne pretnje. To bi bile te dve konkretne pretnje – ‘da će mu polomiti kičmu’, što je ozbiljno ugrožavanje sigurnosti i druga koja se odnosi na ženu i ćerke. Pošto znamo da je (Spasić, prim.aut.) lice koje je osuđivano već za, recimo, neka slična dela, onda bi i policija i tužilaštvo trebalo što pre da reaguju, hitno i to ne, kako lično smatram, samo da pozovu lice da u svojstvu građanina da izjavu, nego da se možda i privede i da se ozbiljno razmotri i proveri da li je to lice u stanju, a znamo da jeste, da fizički napadne – kaže Đurić.

Pravnik NUNS-a podseća da se pred nadležnim institucijama već nalazi nekoliko slučajeva koji su u postupku, a u kojima je Spasić „lice koje se sumnjiči“.

– Ovo je očigledan primer. Policija i tužilaštvo moraju da pokažu sve ono zbog čega sve ovo radimo, a to je da se adekvatno, brzo, hitno reaguje kako bi se otklonila bilo kakva sumnja i strah, strepnja kod Ivanovića i porodice da ovako nešto može da se izvrši – naglašava sagovornik Danasa.

Đurić podseća i da ovo nije prvi slučaj u kom je Spasić uputio pretnje novinarima.

-Simo Spasić je lice koje je veoma opasno. Bilo je nekoliko slučajeva u Nišu, o čemu imamo saznanja, gde je nakon prijava od strane novinara „Južnih vesti“ pretio, takođe, putem SMS poruka, što često tako i radi. Policija je morala da izađe i opomene ga da te stvari ne čini. To je dobar korak i to je nešto što treba da se dešava – da policija reaguje brzo, da pronađe lice koje se sumnjiči, da zatraži od njega objašnjenje, a takođe i tužilac. On je lice koje je poznato i za koga se zna da može da bude nasilan – navodi on.

NUNS na svom sajtu navodi i brojeve slučajeva kako pritisaka na novinare, tako i verbalnih i fizičkih napada koje su novinari doživeli od početka aktuelne godine. Đurić naglašava da, iako na prvi pogled situacija deluje optimistično, stvari ne stoje tako dobro.

– Generalno, težnja je da se smanji broj slučajeva. Međutim, ono što se beleži i što je konstanta to su pretnje na internetu, pretnje na društvenim mrežama. To je nešto što ne pada, već ostaje isto, a čak i raste – ističe sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari