Hrvatska vlada najavila je diplomatsku ofanzivu pošto je Haški tribunal presudio da je akcija Oluja bila udruženi zločinački poduhvat na čelu s Franjom Tuđmanom i osudio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na dugogodišnju robiju. Iako pravnici ističu da politika ne može uticati na žalbeni postupak, Jadranka Kosor formirala je tim koji treba da pomogne preinačenju presude. Hagu je upućen zahtev da Hrvatska dobije status prijatelja suda, a lobistički tim čine, pored ostalih, predstavnici udruženja ratnih veterana. Za koordinatora tima Kosorova je izabrala Davora Štira, svog ličnog savetnika i izaslanika za evroatlantsku saradnju u kojeg ima najveće poverenje.


Damir Kajin, funkcioner Istarskog demokratskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru skeptičan je povodom najavljene diplomatske ofanzive.

– Ljudi koji su određeni da lobiraju nemaju legitimitet niti političku težinu za taj posao. Koga može impresionirati Davor Štir koji je do dolaska u Hrvatsku iznad kreveta držao Pavelićevu sliku? Te ljude ne znaju birači, niko za njih nije glasao. Bojim se da vlada ima vezane i ruke i noge, samo jezik joj je ostao slobodan. Naravno, želim da verujem da će u drugostepenom postupku dokazi biti utvrđivani na drugačiji način – rekao je za Danas Damir Kajin.

Štir, prema medijskim navodima, ima veliki uticaj na Kosorovu i vladajući HDZ. U nedavnom intervjuu zagrebačkom Globusu Štir, sin hrvatskih iseljenika u Argentini, rekao je da je u vreme hladnog rata, kada je živeo u Buenos Ajresu, proslavljao rođendan NDH i bio žestoki antikomunista, ali da je u međuvremenu „politički sazreo“. Na navedenu promenu stavova je, kako kaže, uticao „hrišćanski svetonazor, kao i Tuđmanova doktrina pomirenja“ koji „nalažu da se fokusira na ono što Hrvate spaja, a ne razdvaja“. Štirov deda bio je ustaški oficir i zamenik komandanta Jasenovca Maksa Luburića.

U Kosoričinom timu su, osim veterana, i ministar pravde Dražen Bošnjaković, ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković i pravni stručnjaci. Visoki funkcioner HDZ-a Vladimir Šeks rekao je da će „široka pravna, politička i diplomatska aktivnost“ nastojati da slomi kičmu nepravosnažne presude.

– Slažem se da je kazna generalima drakonska i smatram da su Markač i Gotovina možda poslednji koji bi trebalo da odgovaraju. Ali činjenica je da je posle Oluje likvidirano 600 civila i da su paljene kuće zašta je trebalo da odgovara tadašnje rukovodstvo na čelu s Tuđmanom. Jer, namera im je bila da se Srbi ne vrate i da Hrvatska bude etnički čista – kaže Damir Kajin.

Hrvatski mediji, prema njegovim rečima, posle presude su počeli da histerišu, a njihovo izveštavanje svedeno je na nivo iz devedesetih. Deo javnosti proglašava, kako kaže, neprijateljima one koji su pominjali paljenje kuća, umesto da krivi upravo te koji su palili. Udruženja veterana pominje kao problematična.

– Sva udruženja, a ima ih između 900 i 2000, formirao je HDZ dok je Jadranka Kosor bila ministarka za porodicu, branitelje i međugeneracijsku solidarnost. Njima sada zbog presude nije kriv Tuđman nego Mesić koji je Hagu dao Brionske transkripte, što je bila međunarodna obaveza. Šta su imali protiv transkripata ako je sve čisto? Nisu krivi oni što su palili kuće nego Josipović koji nije imao nikakvu političku ulogu do 2000. godine. Nije kriv Sanader koji je locirao Gotovinu, nego je Račan. Nije kriv Šeks koji je govorio „identificirati, locirati, uhititi, transferirati“, nego oni koji osuđuju svaki zločin. Sve je izokrenuto naglavačke. Oni koji se boje svog krivičnog progona i koji bi se najradije otcepili od celog sveta bojeći se za svoju poziciju poput Ivana Vekića (ministar policije Hrvatske 1991.-1992., prim. aut.) pozivaju narod na oružje – ističe Damir Kajin.

Brionski transkripti, jedan od glavnih dokaza na suđenju trojici generala, predstavljaju sadržaj razgovora na sastanku kojem su uoči Oluje, pored ostalih, prisustvovali Tuđman, Gotovina i Markač. Zaključak sastanka bio je da napad na nekadašnju Krajinu treba da dovede do egzodusa Srba.

Radoslav Stojanović, profesor međunarodnog prava, smatra da „nema šanse da Hrvatska uradi bilo šta“ u žalbenom postupku u Hagu. Ne može biti političkog lobiranja za sudsku odluku, kaže Stojanović, a za odluku Jadranke Kosor da formira lobistički tim kaže da je za potrebe unutrašnje politike.

– Razumem da je presuda u Hrvatskoj teško primljena, ali moraju s tim da se suoče – rekao je Stojanović za Danas. Ocene Florans Artman, nekadašnjeg portparola Haškog tribunala da zapadne sile nisu želele da Ante Gotovina bude osuđen, Stojanović smatra neozbiljnim.

Srbi ludi, Hrvati neuračunljivi

– Jovan Rašković jednom je rekao za svoj narod da je lud, a mi se sada trudimo da postanemo jednako neuračunljivi. Čak ni Tomislav Nikolić ne histeriše povodom haških presuda, obuzelo ga je drugo ludilo – štrajk glađu i žeđu – komentar je Damira Kajina na reakcije hrvatske javnosti na presude generalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari