Globalni protest dijaspore za demokratiju u Srbiji (VIDEO) 1Foto: Lazar Karapandža

Građani Srbije koji žive u dijaspori organizovali su danas u više svetskih gradova globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Protesti su održani u Njujorku, Parizu, Berlinu, Briselu, Beču, Pragu, Amsterdamu, Cirihu, Helsinkiju, Oslu, Luksemburgu, Bostonu.

Simbol ovih protesta je ključ koji simbolizuje oslobađanje Srbije od svakog vida represije pa su tako građani u znak protesta zveckali ključevima.

https://www.instagram.com/p/CDpClS8poju/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Protestni skup održao se i na trgu Trokadero u Parizu. Skup u Parizu se sastojao iz dva dela. U prvom delu su navedeni razlozi protesta, kao što su manipulisanje brojevima obolelih i preminulih od posledica Covida 19, ali takođe i zabrinutost građana razvojem situacije u Srbiji.

– Mi se samo borimo za društvo u kom volja jednog čoveka neće uticati na sve što se dešava u Srbiji. Mi se borimo za Srbiju u kojoj će postojati jasne separacije institucija i za Srbiju u kojoj se neće svaki problem bespotrebno politizovati. Takođe smo zabrinuti činjenicom da se svaka kritika upućena predsedniku, premijerki ili vladi gleda kao napad na državu, umesto da se konstruktivno pristupi rešavanju problema kojih na veliku žalost svih nas, objektivno gledano ima dosta, rekao je za Danas, Lazar Karapandža.

Drugi deo protesta se sastojao iz nabrajanja afera koje su obeležile ovu vlast od 2012. godine, počev od Jovanjice, Krušika, paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, pa sve do lažnih izbora i naravno mnogih drugih.

– Na kraju bih dodao da želimo i da pokažemo svima u Srbiji da stojimo uz njih. Mi živimo u inostranstvu, ali je Srbija naša država i vidimo kao našu iskazivanje nezadovoljstva opštim stanjem, poručio je Karapandža.

http://

– Sve je krenulo spontano, budući da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste. Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički.

Istog dana i u istom satu organizujemo proteste u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u NJujorku u 12h – kažu za Danas iz grupe „Democracy 4 Serbia“.

Podržavamo nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“. Takođe, protestujemo zbog: stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine – naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo „Ti si kovid Srbije“ i „Ćale, ovo je za tebe“.

Oni su protestovali istog dana kada su u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije bili održani protesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari