Godišnje trke konja u Šapcu 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina objavio tekst u kojem najavljuje godišnje trke konja u Šapcu, koje su bile veoma popularne u to vreme i time promovisale domaće konjarstvo.

Godine 1911. godine 25. septembra su se održale godišnje trke na drinosavskom Mihailovcu kod Šapca. Na trkama su mogli samo da učestvuju konji koji su oždrebljeni u drinosavskoj oblasti.

Trkalište je veoma poznato po svojoj lepoti i prostranstvu „podnožđa“, pa je zbog toga svake godine privlačilo veliki broj ljubitelja ovog sporta, kao i ljudi iz Beograda koji su želeli da kupe konje.

Najkarakterističnije je bilo po „lepim zidanim tribinama još od pre 16 godina kada je tamo osvećena zajednička zastava svih konja jahača“.

Takođe, tog dana u Šabac su dolazili i izaslanici iz Kraljeva i predstavnici i ministar vojske.

Godišnje trke konja u Šapcu 2Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari