Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića 1Dejan Anastasijević Foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da je danas godišnjica smrti novinara Dejana Anastasijevića. Antanasijeviće je rođen 1961, a preminuo je prošle godine. Bio je dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme, urednik Bi-Bi-Sija (BBC) na srpskom jeziku, saradnik B92, dopisnik američkog magazina Tajm (TIME) i drugih znamenitih medijskih kuća.

„Njegov talenat, znanje i novinarski rad bili su za poštovanje i divljenje. Pravi uvid u događaje na eks-jugoslovenskim prostorima nemoguć je bez Dejanovih tekstova i priloga. Ostaće upamćen po svom hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala“, navodi se u saopštenju NUNS.

Kako se podseća, istrajnost u profesionalnom obavljanju novinarskog posla, Anastasijević je umalo platio životom kada je u aprilu 2007. godine pokušan atentat na njega, a NUNS dodaje i da taj zločin nikada nije istražen i da se slučaj i dalje nalazi u predistražnoj fazi. Udruženje je podsetilo i da nagrada NUNS za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.