Godišnjica streljanja 111 meštana Siriga 1941. godine 1Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Mađarski vojnici su na današnji dan, 13. aprila 1941. godine, streljali 111 meštana sela Sirig, što se smatra prvim masovnim streljanjem civila na teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Mađarska vojska, koja se nekoliko dana ranije priključila invaziji nacističke Nemačke na Jugoslaviju, imala je pomoć narodne straže Nemzeteri, odnosno lokalnih Mađra iz Temerina, koji su izveli stanovništvo iz Siriga da „pozdravi mađarsku vojsku“.

Prema navodima pojedinih istoričara, Sirig je tada imao oko 1.300 stanovnika, a među 111 streljanih bilo je i mlađih od 18 godina. Mađarski vojnici i Nemzeteri su, prema navodima, preorali lokalno seosko groblje, a streljane ubacili u jednu jamu.

Jugoslavija je 17. aprila 1941. godine potpisala kapitulaciju, a njena teritorija je podeljena između tadašnjih sila Osovine, Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske.

Na mestu zločina, 1976. godine podignut je monumentalni spomenik srpskim žrtvama, gde će danas u 16 časova biti održan komemorativni skup u organizaciji Matice srpske, Muzeja žrtava genocida i opštine Temerin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari