Gojković otvorila izložbu "Kraj velikog rata 1917-1918" 1Foto: N1

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković otvorila je večeras u Istorijskom muzeju izložbu „Kraj velikog rata 1917-1918“ i ukazala da se i ovom izložbom odaje počast hrabrim precima, koji su svojom mukom, stradanjem i konačno velikom pobedom ispisali najslavnije stranice naše istorije.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, Gojković je naglasila da nas ta istorija i danas čini najponosnijim građanima Evrope i sveta, jer smo ne pitajući za cenu, iz vrtloga najvećeg sukoba u dotadašnjoj istoriji čovečanstva, borbom epskih razmera, uspeli da za svoju otadžbinu izborimo slobodu.

Od dana kada je Nikola Pašić, predsednik Vlade Srbije u Nišu pročitao telegram, kojim su želeli da presude Srbiji, do potpisa u vagonu maršala Ferdinanda Foša u Francuskoj, srpski narod prošao je stravičnu golgotu. Ona je vodila istrebljenju čitave jedne nacije, ali joj se nadljudskim snagama, suprostavio jedan mali narod, koji se pokazao velikim u stradanju i pobedama, rekla je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine podsetila je da je u ratu Srbija izgubila skoro trećinu ukupnog stanovništva i podnela nesrazmerno ogromnu žrtvu za svoju slobodu, slobodu Evrope i sveta.

Zato smo kao potomci takvih predaka, kako je naglasila, danas u obavezi da na svakom mestu i u svakoj prilici podsećamo na njih i istakla da je herojstvo srpskog naroda, privrženost slobodi i otadžbini i onda kada su ga mnogi otpisali i izbrisali, donelo Srbiji mnoga prijateljstva, podršku i iskreno divljenje širom Evrope i sveta.   

Gojković je, dodaje se u saopštenju, ukazala da je juče u Parizu, svet obeležio stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata, slaveći mir i dodala da se istovremeno, može primetiti da isti oni mehanizmi, porivi i interesi, zbog kojih je Veliki rat i počeo, nisu sasvim nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari