Od 29. maja pa do 5. juna ove godine biti domaćin Svetskog klupskog prvenstva u pecanju ribe na plovak a učešće su najavile ekipe iz 40 zemalja iz Evrope i sveta. Ovaj važan sportski događaj za opštinu Golubac i Srbiju predstavljen je i javnosti na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu. Svetsko klupsko prvenstvo u ribilovu organizuju Savez sportskih ribolovaca Srbije i opština Golubac, a pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. U ovom gradu na Dunavu već su počele priprema za ovaj svetski događaj.


– Očekuje se 500 takmičara u sportskom ribolovu, 800 članova stručnog tima i oko 4.000 gostiju. Svetsko prvenstvo će se održati na takmičarskoj stazi dužine 2.500 metara, ana Dunavskom, a u sedam dana takmičenja predviđeno je pet treninga i dva takmičarska dana. Staza u većem delu ispunjava uslove za takmičenje, a ovih dana počeće i radovi na njenom konačnom završetku. Cilj nam je da obezbedimo što bolje uslove za održavanje ovog za nas, a i Srbiju, važnog takmičenja i tako opravdamo poverenje koje nam je ukazao Savez ribolovaca Srbije sa kojim imamo dobru saradnju. Promoter je naš proslavljeni odbojkaš i ljubitelj pecanja Vanja Grbić – kaže zamenik predsednika Sportskog ribolovnog kluba „Stari Grad’’ Vanja Novaković.

Reka Dunav, povoljni vetrovi i bogata flora i fauna pružaju dobre uslove da Golubac postane centar sportova na vodi u Srbiji kao i Istočnoj Evropi, pa ovo Svetsko klupsko prvenstvo u ribolovu kao i šampionat u jedriličarstvu predstavljaju deo onog projekta što će ovaj gradić biti u budućnosti.

– Drago nam je što je lokalna samouprava prepoznala ovu priliku i podržava ribolovački i jedriličarski klub u njihovim aktivnostima. U prošloj godini uspeli smo da obnovimo sporski ribolovni klub i tako smo dobili značajnu priliku da učestvujemo u organizaciji ribolova u opštini Golubac i za nas najvažnije Svetsko klupsko prvenstvo. Povodom ovog velikog događaja u Golupcu, naš klub će organizovati već 16. aprila ove godine za svoje članove ulov ribe na plovak za uzraste do 14 godina starosti. Želimo da tako našim najmlađim članovima kojih imamo 120, omogućimo da počnu sticati iskustva u takmičenjima, a ujedno i da se formiraju i takmičarske ekipe našeg kluba koje će nas predstavljati na zvaničnim takmičenjima. Cilj nam je da za pet godina postanemo ozbiljan takmičarski klub jer ulaganje u razvoj naših najmlađih članova je naša budućnost – dodao je Novaković. Reč je o ekološki zdravoj i čistoj regiji, s velikim mogućnostima za aktivan odmor, i dobrih prirodnih uslova za sportove na vodi, ribolovni i lovni turizam kao i proizvodnju zdrave hrane, za domaću i inostranu trpezu. Centar Srbije i sveta u sportskom ribolovu i sportovima na vodi, jedinstvena turistička ponuda omogućiće, zahvaljujući plovnom Dunavu, brže spajanje ovog dela Srbije sa Evropom, gde opština Golubac ovde vidi svoju razvojnu šansu u Braničevskom okrugu i Donjem Podunavlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari