Gondola na Kalemegdanu i dalje deo političke predizborne kampanje 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Iako je odlukom Upravnog suda iz marta ove godine dozvola za izgradnju žičare na Kalemegdanu poništena a svi radovi privremeno zaustavljeni, gradski i republički funkcioneri ne propuštaju priliku da sa televizijskih ekrana poruče javnosti da će gondole ipak biti, na ovaj ili onaj način.

Rešenost vlasti da sprovede do kraja ovaj, po mišljenjima struke, veoma štetan projekat, poslednji je nedavno izrazio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kada je samouvereno izjavio da će “gondola biti izgrađena” i “zašto se čudite”.

Organizacije koje se od početka tog projekta bave pokušajima da sačuvaju Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu nisu preterano iznenađeni novim komentarima gradskih čelnika, jer smatraju da je odlučnost vlasti da gondolu ipak izgradi, jasno pokazala u samom startu, te da od nje nije ni odustajala.

– Od samog početka je jasno da oni neće odustati od izgradnje gondole. Podsetio bih na ono što je neposredno pre odluke Upravnog suda izjavila Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Republike, što je bila još oštrija poruka. Vesić je prokomentarisao da se neće odustati od izgradnje, dok je ona rekla da “predsednika niko neće sprečiti” da izgradi žičaru. Za mene je to mnogo opasnija izjava, kaže za Danas Mirko Popović, programski direktor RERI-ja (Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine).

On napominje da iz Vesićeve izjave može da se vidi da vlast ignoriše činjenicu da je planski osnov za izgradnju gondole, Plan detaljne regulacije (PDR), nezakonit kao i da zagovara izgradnju objekta koji se gradi suprotno propisima.

– Druga sporna stvar je u nastavku njegove izjave, kada kaže da će se građani o gondoli izjasniti na izborima. Uređenje i gradnja ne treba da budu predmet izborne kampanje, što gondola očigledno jeste.

Dakle, građani se neće izjašnjavati o tome kakav grad žele nego o tome da li javne vlasti mogu mimo zakona da realizuju određene projekte koji su po njihovoj volji. O tome da li se može izgraditi žičara na Kalemegdanu trebalo je da odlučuje struka, a struka je vrlo jasno rekla svoju reč. RERI je to interpretirao u pravnom kontekstu i podneo na odnovu toga tužbu Upravnom sudu, gde je sud poništio dozvolu.

To pokazuje još jednu izričitu nameru da se struka ignoriše i da se o određenim pitanjima odlučuje na političkom nivou. Dakle, legitimno je da Vesić, Vučić i Suzana Vasiljević žele gondolu, a drugo je što je taj projekat protivzakonit, što je PDR suprotan planu generalne regulacije, i što je stručna javnost vrlo jasno dala svoje mišljenje o izgradnji takvog objekta na mestu gde se nalazi zaštićeno kulturno dobro, navodi Popović.

On upozorava da postoji opasnost da će tvorci tog projekta pokušati da “na silu” stvore uslove koji bi omogućili spornu gradnju, čime se nastavlja “anticivilizacijsko ponašanje i uništavanje kulturnog blaga”.

– Podsetio bih i da je Ministartsvo građevine, indikativno, dan pre donošenja presude Upravnog suda, potpisalo nove lokacijske uslove za gondolu. što je vrlo jasan signal da oni ne nameravaju da stanu.

Opasnost po trajno narušavanje zaštićenog kulturnog dobra očigledno postoji sve dok postoje ljudi koji imaju ambiciju i nameru da suprotno zakonu, zdravom razumu i mišljenju struke realizuju projekte koji su štetni po grad Beograd, zaključuje Popović i dodaje da će RERi svakako nastaviti da brani javni interes tamo gde primeti da je ugrožen.

Na opasnost da se izmenama planskih dokumenata, čija je izrada u toku, otvori mogućnost da se gondola “vrati na mala vrata”, upozorila je i Inicijativa Ne davimo Beograd.

Oni su proteklih dana pozvali Urbanistički zavod Beograda da se u što skorijem roku oglasi i iznese informacije da li se izmenama urbanističkih planova višeg ranga, Plana generalne regulacije (PGR) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) otvara mogućnost izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Dobrica Veselinović iz te inicijative kaže za naš list da veruje da će vlast pokušati da na različite načine započne taj projekat, ali da smatra da to građani neće dozvoliti.

– Kao i ranije, Srpska napredna stranka se zainatila da izvede projekat koji je osudila celokupna stručna javnost koja je ustala protiv projekta gondole, kao i veliki broj građana i građanki Beograda. Oni su se zainatili samo da ne bi pokazali svoju slabost i grešku.

Meni se čini da je u osnovi toga jedan prezir prema demokratiji i procedurama demokratskog odlučivanja i participacije građana, i da će u narednom periodu pokušati da različitim mahinacijama ipak započnu izgradnju. No meni se čini da im to Beograd neće dozvoliti, zaključuje Veselinović.

Podsetimo, Upravni sud u Beogradu je krajem marta ove godine u potpunosti usvojio argumentaciju pravnog tima RERI-ja, konstatujući, između ostalog, da je izvođenje pripremnih radova za gondolu bilo pravno nemoguće bez prethodno pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Pomenutu građevinsku dozvolu izdalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 1. aprila 2019. godine, a na osnovu nje počeli su pripremni radovi za izgradnju gondole, tokom kojih je posečeno više veoma starih stabala na Kalemegdanu.

Burne reakcije javnosti, stručnjaka kao i podnete prijave od strane civilnih organizacija i udruženja, privremeno su zaustavile gradnju, do konačne odluke sudova.

Poništavanje dozvole trebalo je da znači potpuno onemogućavanje gradske vlasti da taj projekat realizuje, ali je više nego očito da će oni insistirati da se gondola, pošto-poto izgradi.

Evropa Nostra: Nećemo reagovati na svaku izjavu

Irina Subotić iz Evropa Nostre Srbija kazala je za Danas da ta organizacija, jedna od aktivnih učesnika u odbrani Beogradske tvrđave, neće ni sada a ni ubuduće komentarisati svaku izjavu zvaničnika koja se tiče gondole na Kalemegdanu, već da će nastaviti borbu raspoloživim pravnim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari