Goran Džonić, osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, žalio se na presudu 1Foto: Sajt Apelacionog suda Niš

Goran Džonić koga je Viši sud u Nišu prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca- Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25), žalio se na presudu.

U niškom Apelacionom sudu su potvrdili da je Džonić podneo žalbu, te da je ona “predata nadležnom sudiji izvestiocu”, ali da sednica veća koje treba da odlučuje o žalbi još uvek nije zakazana i da u ovom trenutku ne znaju kada će se održati.

„Žalba se odnosi na sve dokaze koji su izvođeni tokom sudskog postupka. Zatražila sam da sednici na kojoj će se o njoj odlučuje prisustvujemo i okrivljeni ja, što je ustaljena praksa kada su ovakve žalbe u pitanju”, rekla je novinarima advokatica Biljana Pešić, koja po službenoj dužnosti zastupa Džonića.

Niški Viši sud je 13. juna izrekao presudu doživotnog zatvora Džoniću, vatrogascu u penziji iz aleksinačkog sela Moravca, za krivično delo teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Goran Džonić, osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, žalio se na presudu 2
Goran Džonić: Foto Z. Miladinović/Danas

Iako je Džonić sve vreme trajanja postupka negirao krivicu, sudija Višeg suda Mirko Drašković naglasio je da je utvrđena nedvosmislena uzročno- posledična veza između njegovih postupaka i dokaza i detaljno opisao na koji način je okrivljeni pratio, presreo i ubio Đokiće, inače svoje rođake.

Sudija Drašković je u obrazloženju presude naveo da je dokazano da je Džonić detaljno isplanirao zločin.

On je precizirao da okrivljeni nije dao neophodne odgovore na pitanja otkud njegovi DNK tragovi na Đokićevom novcu koji je pronađen na placu na kojem sin okrivljenog, Stefan, ima nezavršenu kuću, i u garaži koja se nalazi na tom placu, kao ni otkud DNK tragovi Lidije Đokić na šaržeru njegovog pištolja “bereta” iz kojeg je pucano na porodicu.

Drašković je naglasio i da je Džonić u toku istrage više puta menjao iskaz.

On je kazao da presudom, odnosno izricanjem maksimalno propisane kazne, društvo pokazuje da ima apsolutno nultu toleranciju prema ovakvim krivičnim delima.

Kao motiv za ovo brutalno ubistvo navedeno je koristoljublje, odnosno Džonićeva namera da svoj dug od 10.000 evra, uzet zbog renoviranja kuće, vrati kroz pljačku Džonića.

Nakon izricanja presude Džonić je burno reagovao, te najavio da će se ubiti, a obezbeđenje je bilo prinuđeno da ga izvede iz sudnice.

“Nisam kriv, sve mi je namešteno, a većine svojih prethodnioh izjava se ne sećam jer me je policija tri dana tukla u glavu”, rekao je on na suđenju, navodeći da je i ranije imao zdravstvene tegobe zbog kojih je morao da ode u invalidsku penziju.

Goran Džonić, osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, žalio se na presudu 3
Porodica Đokić: Foto privatna arhiva

Đokići su bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, a Goran je u svom vozilu imao ugrađene “sefove”, u kojima je držao novac, za šta je okrivljeni Džonić znao jer je povremeno prao to vozilo.

Prema presudi, Džonić je u noći između 26. i 27. septembra 2021, u ataru aleksinačkog sela Moravac, presreo Džokiće, ubio ih, opljačkao i zapalio.

Tela troje Đokića pronađena su 2. oktobra, a njihov takođe spaljeni “folksvagen pasat“ otkriven je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Niški Zavod za sudsku medicinu je utvrdio da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari