“Nisam kriv, sve mi je namešteno, policija me je tri dana tukla u glavu”: Okrivljeni za brutalno ubistvo porodice Đokić na početku glavnog pretresa u Nišu 1Foto: Z. Miladinović/ Danas

Nisam kriv, sve mi je namešteno, a većine svojih izjava se ne sećam jer me je policija tri dana tukla u glavu, rekao je danas pred Višim sudom u Nišu okrivljeni Goran Džonić (62), koga optužnica tereti za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, izvršeno u noći između 26. i 27. septembra 2021. godine u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Džonić pritom nije mogao da objasni odakle njegovi DNK tragovi na Đokićevom novcu koji je pronađen na placu na kojem Džonićev sin Stefan ima nezavršenu kuću, i u garaži koja se nalazi na tom placu, kao ni otkud DNK tragovi Lidije Đokić na šarnžeru njegovog pištolja “bereta” iz kojeg je pucano na porodicu.

Džonić odgovara za teško ubistvo svog rođaka Gorana Đokića (57), Goranove supruge Gordane (54) i njihove kćerke Lidije (25), u sticaju sa krivičnim deliom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor, a niško Više javno tužilaštvo je zatražilo maksimalnu zakonsku kaznu.

Na početku glavnog pretresa zamenica VJT Tatjana Stevanović je pročitala optužnicu u kojoj se navodi da je Džonić izvršio teško ubistvo u stanju uračunljivosti, a u nameri da dođe do novca za vračanje duga od 10.000 evra.

On je pratio kretanje Gorana Džonića, a kada je njegov rođak došao u posetu majci u Moravac zaustavio je njegov “folksvagen pasat”, ušao u njega, te Gorana odmah likvidirao jednim hicem, a u Gordanu i Lidiju pucao po dva puta, izvan vozila.

Potom je zapalio njihova tela i prekrio ih granjem, a potom zapalio i njihov automobil, koji je pronađen desetak kilometara dalje, u selu Tešica, navodi se u optužnici.

Stevanović je kazala da ovakve optužbe potvrđuju tri uviđaja na mestu događaja, uviđaj vozila, obukcioni nalaz, veštačenja tragova, medicinska i balistička veštačenja, kao i same izjave okrivljenog.

“Nisam kriv, sve mi je namešteno, policija me je tri dana tukla u glavu”: Okrivljeni za brutalno ubistvo porodice Đokić na početku glavnog pretresa u Nišu 2
Goran Džonić: Foto Z. Miladinović/Danas

Džonić je, međutim, danas tvrdio da se “ne seća” dve svoje izjave date tokom prethodnog postupka, već da se samo delimično seća one koju je dao u julu prošle godine.

U izjavama kojih se ne seća, za ubistvo Đokića optužio je braću A. i K. Milošević, iz Moravca, koje je nazvao opasnim momcima, a koji sa Goranom Đokićem “imaju nerasčišćene račune”, te su ga prinudili da prati Goranovo kretanje i zaustavi njegov automobil. Braća Milošević su nakon višemesečne istrage oslobođena svih sumnji za učešče u ubistvo.

“Ne sećam se iskaza u kojima optužujem braću Jojke (nadimak za Miloševiće, prim. aut.), njih uopšte ne poznajem, u životu ih nisam video… Ja sam tri dana non stop biven u glavu, policiju je samo interesovalo gde je moj skuter. Sve mi je namešteno, ne znam zašto, kada sam učinio svakome kome sam mogao. Prilikom prvog pretresa, na placu i u garaži nije nađen nikakav novac, a prilikom sledećeg su pronađeni i novac, a i metkovi, koje ja nikada u životu nisam čuvao na placu. Nemam pojma odakle tragovi moje DNK na novcu ili tragovi Lidijine DNK na ‘bereti’, to se i ja pitam, evo godinu i po dana”, rekao je Džonić.

On je kazao da je 26. septembra bio u ribilovu sa prijateljem, a po povratku, sve do zore, radio u garaži, gde popravlja različite uređaje i to naplaćuje, što je inače njegova uobičajena rutina.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića da li je zaboravan, odgovorio je da jeste, ali nije umeo da odgovori i na pitanje kako to da se detaljno seća mnogih događaja od pre, recimo, pet godina, a ne i da je davao iskaze o ubistvu i šta je u njima govorio.

Advokatica Biljana Tešić, koja brani Džonića po službenoj dužnosti, zatražila je da se ponovo dokazuje da li je Džonić mogao da izvrši ovo krivično delo na način kako je to navedeno u optužnici pošto je invalid, iznova obavi psihijatrijsko veštačenje Džonića kako bi se videlo da li je sposoban za suđenje, te proveri postupanje policajaca koji su počinjali pa prekidali uviđaj.

Sudija Drašković je to odbio, uz obrazloženje da se o tome već odlučivalo u prethodnom postupku a danas nema novih dokaza, izuzev što je kazao da će se uraditi dopuna ili novo veštačenje psihičkog zdravlja okrivljenog ukoliko se u toku postupka za tim javi potreba.

Majka ubijenog: Pozajmljivao je novac od mog sina i nije vratio

Stojanka Đokić, majka ubijenog Gorana, kazala je danas da je njen sin pozajmio Džoniću 10.000 evra, koje on nije vratio, kao i hiljadu evra u vreme Božića, za koje ne zna da li su vraćene. Ona je rekla da je Džonić znao da njen sin drži novac u automobilu jer ga je popravljao, kao i da je dve godine ranije prodao kuću. Mesec dana pred ubistvo Džonić je prestao da se javlja kada prolazi pored njene kuće, kazala je, objašnjavajući to time da je “tada već planirao ubistvo”.

Džonić je negirao božićnu pozajmicu i da je znao da Đokić drži novac u autombilu. Tvrdio je da sa Goranom nikada nike bio u sukobu, da mu je “bio desna ruka” i da mu “nikad nije ostao dužan”.

Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, a Goran Đokić je u svom vozilu imao “ugrađene sefove”, za koje se “znalo”. Okrivljeni je danas ponovio da se znalo i da je Đokić “pozajmljivao novac na kamatu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari