Gostiljac: Do 20. septembra čekamo konkretne rezultate 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Formalan deo posla je iza nas. Uradili smo sve što je do nas da skrenemo pažnju javnosti na uslove u kojima rade advokati u Srbiji, a takođe je ispunjen i naš zahtev da se formira stalno telo koje će se baviti istraživanjem napada na advokate.

Sada čekamo konkretne rezultate – kaže za Danas Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije upitan da oceni domete jednonedeljne obustave rada koja je usledila kao reakcija na ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića.

Prema njegovim rečima, advokatske komore su Ministarstvu pravde poslale spisak predstavnika koji bi trebalo da učestvuju u radu stalnog tela i od početka naredne nedelje bi ono i formalno trebalo da počne sa radom.

– Odredili smo rok do 20. septembra, kada ćemo sagledati kako se radi na istraživanju slučajeva napada na advokate. Nakon što saslušamo mišljenje naših predstavnika u stalnom telu, donećemo odluku o daljim koracima – istakao je Gostiljac.

On je naglasio da ne raspolaže informacijama o toku istrage ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, ali da je tokom sastanaka sa predstavnicima policije stekao utisak da se ne štede napori kako bi se pronašli počinioci.

Podsetimo, advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je krajem jula u blizini zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu. Na njega je nepoznati napadač ispalio više metaka, a prilikom ubistva ranjen je Ognjanovićev sin. Advokatska komora Srbije organizovala je jednonedeljnu obustavu rada kako bi skrenula pažnju javnosti na veliki broj napada kojima su advokati izloženi poslednjih godina.

Uvek će biti žute štampe

Viktor Gostiljac, predsednik AKS-a, nije želeo preterano da govori o pisanju dela medija koji su, izveštavajući o ubistvu advokata Dragoslava Ognjanovića, spekulisali o njegovoj povezanosti sa kriminalnim klanom Luke Bojovića. „Trudim se da pratim rad ozbiljnih medija koji poštuju kodekse profesije. Uvek će biti žute štampe, ali to je van domena mog interesovanja“, kaže Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari