Govedarica pojašnjava kako je Dodik kupio vilu na Dedinju: Neka se priseti posla sa ČEZ-om 1Vukota Govedarica Izvor: Oslobođenje

Milorad Dodik ne može da se seti koje je godine podigao kredit kod Pavlović banke za vilu na Dedinju. Neka se priseti posla veka sa ČEZ-om, možda se i seti koje godine je uzeo kredit sa kojim je kupio vilu na Dedinju, poručio je Vukota Govedarica, član Predsedništva SDS. 

 

„Sećam se kao da je juče bilo, kada je tog 16. maja 2007. godine u Gacku potpisan ugovor sa ČEZ-om. Tog dana je Milorad Dodik u Gacko sleteo helikopterom iz Beograda, a lokalnoj javnosti je poručeno da ih je pozdravio tadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. Kasnije će se ispostaviti da je Dodik upravo tih dana postao vlasnik vile na Dedinju“, istakao je Govedarica, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Kao posledica netransparentnog ugovora sa češkom energetskom grupacijom, kaže Govedarica, doći će do kolapsa na Banjalučkoj berzi, a ogromnu štetu pretrpeće mali akcionari RiTE Gacko.

„Rajo Ubiparip, tadašnji ministar energetike, naprasno će, navodno iz zdravstvenih razloga podnijeti ostavku i otići za Beograd. Bolje je prošao od načelnika opštine Gacko Milana Radmilovića koji je uhapšen i lišen slobode skoro 40 dana zbog navodnih malverzacija“, podsetio je Govedarica.

On je poručio da će Radmilović kasnije biti oslobođen svake optužbe tako da je bilo lako pretpostaviti da su sa njegovim hapšenjem imali zadatak da prikriju štetnost ugovora koji je bio pripremljen za potpisivanje.

„Već tada bahati Dodik mi je psovao majku kada sam ministra unutrašnjih poslova u Narodnoj skupštini pitao zbog čega je uhapšen načelnik opštine Gacko. Koliko mogu da se setim, mediji su pisali i to da je tadašnji direktor Novih elektrana Republike Srpske izvijesni Aleksandar Obradović postao Dodikov komšija na Dedinju. Da podsetim, Nove elektrane Republike Srpske, bila je firma u zajedničkom vlasništvu u kome su Česi imali većinski paket od 51 odsto“, rekao je član Predsedništva SDS, prenosi Oslobođenje pozivajući se na BN.

On je poručio da na kraju priče kako je Elektroprivreda Republike Srpske morala da plati češkoj kompaniji više od 15 miliona KM: „Vrlo je jednostavno pretpostaviti da je u tom štetnom ugovoru sa ČEZ-om bilo svega i svačega, a i za svakoga osim za poštenog čovjeka koji želi da živi od svog rada.“

Dodik je ranije negirao bilo kakvu krivicu u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, navodeći da je celi slučaj politizovan. On je vilu na Dedinju u Beogradu kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, ali se ispostavilo da je kredit u „Pavlović banci“ podigao je tek godinu kasnije, 27. juna 2008.

Utvrđeno je da je zahtev za kredit overio pečatom Vlade RS i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Dodik je davao iskaz juče u Tužilaštvu BiH pojavio u svojstvu osumnjičenog u predmetu Pavlović banka, gde je negirao optužbe iz istrage o tome kojim novcem ili kreditom je kupio vilu u glavnom gradu Srbije.

Posle saslušanja je novinarima pokazao srednji prst.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari