Parastosom koji je služio vladika Lavrentije sa sveštenicima u porti Saborne crkve obeležena je 97. godišnjica oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu. Kao jedan od najnaprednijih i najrazvijenijih gradova u Srbiji pretrpeo je ogromne žrtve, čak polovina od 14.000 stanovnika nije dočekala kraj, a grad je bio popaljen i razrušen.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Austrougari su počinili brojna nepočinstva, a samo u Sabornoj crkvi mučeno je i ubijeno tri stotine Šapčana. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da se grad ponosi sa tri ratna odlikovanja – Francuskim ratnim krstom sa palminim grančicama, Čehoslovačkim ratnim krstom kao i Karađorđevom zvezdom.

Po stradanju i herojstvu nazvan je „Srpskim Verdenom“ i kao građani dužni smo da se sećamo tih žrtava ali i da izvučemo određene pouke, i da budemo razvijen i moderan grad, ponosan na svoju tradiciju, čulo se na obeležavanju ove godišnjice. Vence na spomenik vojnicima i žrtvama ratova od 1912. do 1918. godine položili su predstavnici Vojske Srbije, Grada Šapca, Udruženja potomaka boraca od 1912. do 1920, kao i šabačkih socijalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari