Grad Kraljevo će podržati projekat "Više zelene energije - Manje zagađenja“ 1Sastanak predstavnika Berana i Kraljeva Foto: Z. Nikolić

Grad Kraljevo će podržati zajednički projekat „Više zelene energije – Manje zagađenja“ kojim će Javno energetsko preduzeće „Toplana“ iz Kraljeva, u saradnji sa parnerima iz Berana i Banjaluke, konkurisati na aktuelnom konkursu Evropskog fonda za Zapadni Balkan.

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka u Kraljevu kome je predsedavao Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva, a kome su prisustvovali i menadžer opštine Berane Vladimir Đaković, direktor Biznis centra Berane Nebojša Babović kao i predstavnici Projektno-razvojnog centra grada Kraljeva.

„Drago mi je da saradnja dva grada započeta još 2013. godine dobija prve zajedničke aktivnosti čiji je cilj unapređenje kontakata u funkciji jačanja ekonomske saradnje kao osnove održivog razvoja obe lokalne samouprave“, rekao je na početku sastanka Sreten Jovanović, pomoćnik gradonačelnika koji je i bio jedan od inicijatora saradnje Berana i Kraljeva.

„Javno energetsko preduzeće „Toplana“ iz Kraljeva već ima uspostavljenu saradnju, u delu razmene iskustava, sa preduzećem „EkoToplana“ iz Banjaluke koje kao energent koristi biomasu čime se svrstava u red malobrojnih proizvođača energije za sisteme daljinskog grejanja iz obnovljivih izvora energije u regionu Zapadnog Balkana. Želja nam je zajedno sa partnerskim organizacijama iz Berana nastavimo već započete aktivnosti razmene iskustava sa partnerima iz Republike Srpske u funkciji efikasnijeg korišćenja iskustava koja bi Kraljevu i Beranama omogućila sagledavanje njihovih mogućnosti za eventualni prelazak na korišćenje bio mase kako za energenta kako za proizvodnju toplotne energije tako i električne energije sistemom kogeneracije“, rekao je na sastanku Jovan Nešović, pomoćnik direktora JEP „Toplana“ i jedan od inicijatora ove vrste saradnje između gradova Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Radi se, dodao je, o istovremenom korišćenju dela toplotne energije koja se gubi u većini sadašnjh sistema daljinskog grejanja.

„Berane i Kraljevo imaju značajne resurse šuma, veliki broj drvoprerađivača na svojim teritorijama, a ovi pak i značajne količine drvnog otpada u svojoj proizvodnji koji se samo delimično koristi za proizvodnju briketa ili peleta. Ako bismo izanalizirali te resurse i  pokrenuli kreiranje lanaca prikupljanja, prerade i prodaje sečke, što bi moglo da bude izvor dodatnih prihoda stanovništvu ovih zajednica, kreirali bismo realne sirovinske osnove za veće korišćenje bio mase kao obnovljivog izvora energije za proizvodnju različitih vidova energije“, istakao je on.

Na  današnjem sastanku u Kraljevu  rečeno je da ovakve i slične inicijative lokalnih aktera mogu da posluže kao primer kako se multisektorskim delovanjem na lokalnom nivou u oblasti zaštite životne sredine većim korišćenjem obnovljivih izvora energije može dati doprinos malih zajednica rešavanju globalnog problema klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.