Odluka Vlade Srbije o raspuštanju SO Ruma i imenovanju privremenog organa koji će preuzeti ingerencije SO i Opštinskog veća izazvala je niz reakcija u rumskim političkim taborima, tako da se konflikti na ovdašnjoj političkoj sceni nastavljaju, a traju od prošle jeseni kada je demokratski blok napravio novu skupštinsku većinu.

Odluka Vlade Srbije o raspuštanju SO Ruma i imenovanju privremenog organa koji će preuzeti ingerencije SO i Opštinskog veća izazvala je niz reakcija u rumskim političkim taborima, tako da se konflikti na ovdašnjoj političkoj sceni nastavljaju, a traju od prošle jeseni kada je demokratski blok napravio novu skupštinsku većinu. Velike i burne reakcije tek treba očekivati posle zvaničnog rešenja kojim je Vlada imenovala privremeni organ bez predstvnika SRS, stranke koja ima najviše odbornika u SO.
Prema rečima predsednika Opštine Srđana Nikolića (SRS) on još uvek nema zvaničnu informaciju o raspuštanju Skupštine. On kaže da zvanično ne zna ko je u privremenom organu. Zakon jasno kaže da sastav ovog organa mora odgovarati nacionalnom i političkom sastavu raspuštene Skupštine. U njoj je od 43 odbornika bilo 17 odbornika SRS i pet odbornika SPS pa je logično da u privremenom organu od pet članova SRS ima dva, a SPS jednog člana, odnosno da zajedno imaju većinu. Sve drugo je, po Nikoliću, pravno nasilje.
Rešenje Vlade Srbije kojim je za predsednika privremenog organa imenovan Nenad Borović (DS) a za članove Dragoslav Petrović (DSS), Dušan Ljubišić (NS), Dragan Kardaš (SPS) i Milan Radončević (DS) ipak je stiglo u Rumu prošlog petka. Nenad Borović imenovani predsednik privemenog organa kaže da je Vlada potvrdila da je njegov izbor za predsednika SO bio apsolutno u skladu sa zakonom i da je neko u Rumi poslednjih šest meseci dao sebi za pravo da stane iznad države.
– Grad je nepovratno izgubio šest meseci, a bojim se da je izgubio i četiri godine otkako je Srđan Nikolić na vlasti u Rumi – kaže Borović. On navodi da će prvi zadatak privremenog organa biti da se formira nova Opštinska izborna komisija jer je pretila opasnost da zbog komisije koju je formirala razrešena Skupština čitav izborni postupak u celoj opštini dovede u pitanje i da izbori budu poništeni.
– Naredni zadatak biće da se stave van snage mnoga akta i ponovo usvoje odluke koje je donosila Skupština s većinom demokratskog bloka. Čim preuzmemo dužnosti, ispravićemo i nepravdu prema ljudima koje smo imenovali na funkcije direktora i u upravne odbore. Oni treba da preuzmu funkcije u skladu sa zakonom i preuzmu odgovornost, a da oni koji su neovlašćeno vršili funkcije poslednjih šest meseci budu pozvani na odgovornost jer su radili mimo zakona pozivajući se na smešne odluke predsednika Opštine – navodi Borović.
Takođe, on kaže da će privremeni organ prvu sednicu održati već ove nedelje i da će tražiti od budžetske i upravne inspekcije da prekontrolišu trošenje sredstava iz budžeta zbog primedbi na način isplate zarada imenovanih i postavljenih lica u vidu silnih stimulansa, bonusa i nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari