Grad Novi Pazar rešio da izdaje prostorije Apotekarske ustanove i tako reši tešku finasijsku situaciju te zdravstvene ustanove 1foto (N.Kočović): Druga gradska apoteka

Gradsko veće predložilo je Skupštini Novog Pazara da usvoji odluku o davanju pod zakup prostorija Apotekarske ustanove privatnoj kompaniji kako bi bila rešena loša finansijska situacija u toj ustanovi.

U predlogu odluke se navodi da će na taj način biti stvoreni uslovi za kontinuirano obavljanje farmaceutske delatnosti na teritoriji Novog Pazara, a usled nastalih problema u poslovanju Apotekarske ustanove.

Poslovne prostorije će biti date pod zakup samo za obavljanje apotekarske delatnosti i uz obavezu zakupca da “određeni broj zaposlenih” u toj ustanovi zaposli, kao i da preuzme njene dugove, ali i potraživanja.

Na svakih pet godina će se vršiti revizija ugovora sa zakupcem, kako bi se iznos zakupnine uskladio sa tržišnom vrednošću.

Radnice Apotekarske ustanove, o čemu je Danas pisao, njih 20 od 24, potpisale su krajem septembra opomenu pred utuženje zbog kašnjenja u isplati sedam plata, ali je, prema nezvaničnim saznanjima, većina njih od toga odustala nakon što im je deo zarada isplaćen.

One su optužile rukovodstvo te ustanove za lošu organizaciju rada zbog čega su im apoteke poluprazne, a prome slab. Tvrdile su da se “organizovano radi da se ta ustanova upropasti”.

Direktorka Sanela Prenča demantovala je njihove navode, tvrdeći da apoteke trenutno zarađuju tek trećinu novca neophodnog za isplatu zarada.

Kao jedno od rešenja nastalih finansijskih problema navodila je javno-privatno partnerstvo, a kao mogući partner često se navodi kompanija “Benu”.

Apotekarska ustanova Novi Pazar, kao samostalna ustanova, formirana je u februaru prošle godine izdvajanjem iz Doma zdravlja.

U okviru te ustanove rade četiri apoteke, dve u centru grada, u Ulici 28. novembra, jedna u sklopu Dečijeg dispanzera i jedna u Domu zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari