Izjava predsednice pirotskog Odbora DSS Daniele Tošić da bi najbolje bilo da lokalnu vlast u Pirotu čine stranke vladajuće koalicije koje su formirale Vladu Srbije, došla je u trenutku kada se uveliko kalkuliše s terminom održavanja lokalnih izbora i očekivanjima koja će stranka ili koalicija zadobiti poverenje birača.

Izjava predsednice pirotskog Odbora DSS Daniele Tošić da bi najbolje bilo da lokalnu vlast u Pirotu čine stranke vladajuće koalicije koje su formirale Vladu Srbije, došla je u trenutku kada se uveliko kalkuliše s terminom održavanja lokalnih izbora i očekivanjima koja će stranka ili koalicija zadobiti poverenje birača.

Krenuo frontalni obračun

Doskorašnji predsednik OO SPS Dragan Todorović izjavio je na konferenciji za novinare da je blizina lokalnih izbora razlog za sve veću nervozu lokalnih vlasti.

– To pokazuje i činjenica da se krenulo u frontalni obračun sa svima koji mogu da budu opozicija u lokalnom parlamentu. Koalicija za Pirot krenula je u otvoren obračun sa OO DSS od kojeg žele da otmu pet odborničkih mandata koji su im nužni za održavanje parlamentarne većine. Pošto u svemu tome neće uspeti ukoliko budu promenjeni zakoni koji se tiču i lokalnih izbora i statusa odbornika, gube tlo pod nogama i napadaju pojedince koji se nalaze na čelu pojedinih opozicionih stranaka – rekao je Todorović.

Na prošlonedeljnom koktelu upriličenom povodom formiranja Vlade Tošićeva je rekla da misli „da je najbolje za Pirot da koalicija koja je na vlasti u Republici formira vlast i u Pirotu“.

Ništa bez nas

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da će građani na lokalnim izborima dati poverenje listama i odbornicima, a novu lokalnu vlast će posle narednih izbora formirati oni koji obezbede većinu u parlamentu.

– Svima mora da bude jasno da bez Koalicije za Pirot (na vanrednim lokalnim izborima 2003. osvojila najveći broj mandata i sa SRS, delom SPS, SPO i ranije DSS čini aktuelnu opštinsku vlast – prim.a.) neće moći da se formira nova vlast. Siguran sam u to. Oni koji se unazad nekoliko godina bezuspešno bave politikom i koji ne mogu da kontrolišu ni sopstvene odbornike iz svojih stranaka i kojima je jedini atribut donekle saradnja s centralom i zaštita stranačkih interesa neće imati poseban uticaj u Pirotu ni posle narednih izbora – kaže Vasić.

– Mi smo 1996. godine imali strašna razmimoilaženja jer je jedna vlast bila u Republici a druga opcija u Pirotu i to je Piroćance mnogo koštalo. Mislim da samo zajedno možemo da uradimo mnogo više za Pirot – rekla je Tošićeva.
Upitana da li će koalicija koja je formirala Vladu biti i koalicija na predstojećim lokalnim izborima u Pirotu Tošićeva je rekla da je u Srbiji ova izborna godina i da se DSS uveliko priprema za lokalne izbore
– Nadam se da ćemo u daljem periodu imati snage da završimo sve projekte koje smo planirali. Vlada Srbije je u prošlom mandatu mnogo pomogla Pirotu. Nadam se da će ova Vlada pomoći još više, samo zajedno udruženi možemo još bolje – rekla je Tošićeva.
Predsednik Opštinskog odbora SPO Boban Tolić kaže da će o tome ko će biti nova lokalna vlast odlučiti građani na predstojećim lokalnim izborima.
– Možda takva vlast koju zagovara Tošićeva i ne bi bila loša, ali svakako mislim da će u formiranju nove vlasti učestvovati i Koalicija za Pirot i SPO i da bez nas neće moći da se formira. Smatram da bi to bila demokratska vlast koju bi činile DS, DSS, G17 Plus, Koalicija za Pirot i SPO – kaže Tolić.
Član Glavnog odbora G17 Plus Goran Jakšić kaže da svaka lokalna vlast ima mogućnost samouprave u donošenju odluka, obezbeđivanju sredstava za njihovu realizaciju, kao i sprovođenju određenih programa.
– Međutim, činjenica je da svaka lokalna samouprava može da funkcioniše efikasnije i da građanima obezbedi veće i bolje projekte ukoliko ima dobru saradnju s republičkom vlašću. Iz tih razloga smatram i kao funkcioner jedne od stranaka koje čine Vladu, ali i kao građanin Pirota, da treba iskoristiti mogućnosti bolje saradnje buduće opštinske vlasti s novom Vladom upravo da bi se pokrenuo razvoj opštine Pirot. S tim u vezi , prirodno bi bilo da buduću lokalnu vlast s podrškom građana na sledećim izborima čine stranke koje su sada u novoj Vladi – DS, DSS i G17 Plus – kaže Jakšić.
– Najbolje za Pirot je da stranke demokratske orijentacije formiraju vlast a, tu mislim na sve stranke, osim SRS i SPS i one stranke koje blagovremeno načine otklon od navedenih stranaka s kojima su bile ili su još uvek u vlasti – kaže predsednik Izvršnog odbora OO DS Sreten Savov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari