Zašto su građani napali zamenicu javnog tužioca na protestu "Pravda za Ninu"? 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije osudilo je danas napad na Svetlanu Benišek Suvajdžić, zamenicu javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Udruženje je reagovalo zbog incidenta na protestu građana u petak uveče u Petrovaradinu, održanom zbog pogibije devojke Nine Rađenović. Dvadesetjednogodišnju Novosađanku dok je prelazila ulicu udario je automobil i usmrtio je na licu mesta dok je tužilaštvo vozača pustilo da se brani sa slobode.

Revoltirani građani zahtevali su da se vozaču ubici odredi pritvor, a čule su se i teške reči protiv gradske vlasti koja se oglušivala o ranije zahteve građana da se postavi semafor, obeleže pešački prelazi i na taj način zaštite pešaci, jer Nina nije jedina žrtva nesavesnih vozača na prometnom putu.

Nekoliko protestanata primetilo je automobil na parkingu u kojem je bila zamenica javnog tužioca, koja je pokušala da se udalji. Revoltirani zbog toga što je tužilaštvo pustilo osumnjičenog za nesreću da se brani sa slobode, građani su pritrčali i blokirali automobil Svetlane Benišek Suvajdžić, optuživši je da ih gazi vožnjom u rikverc.

Uz psovke i povike pojedini su pokušali da je izvuku iz kola, uzvikujući „hoćemo pravdu za sve“, „došli ste da izvidite“, „gde živiš“, „gasi auto“, „zašto si došla“… Ipak, zahvaljujući prisebnosti pojedinih građana sprečen je teži incident, a zamenica javnog tužioca izašla je iz automobila i prišla policajcima i načelniku PU Novi Sad Slobodanu Malešiću koji je takođe došao na mesto blokade ulice. Na mesto protesta stiglo je još policajaca, kao i pripadnika Žandarmerije i kola Hitne pomoći.

Zamenica OJT-a je tražila zaštitu od policije, koja nije intervenisala, ali joj je omogućeno da se kolima Hitne pomoći udalji sa tog mesta.

Nekoliko desetina građana okupilo se na protestu „Pravda za Ninu“ i tom prilikom blokirala put u Preradovićevoj ulici na mestu gde je stradala devojka. Protest su organizovali porodica i prijatelji nastradale devojke, koji su nezadovoljni načinom na koji se vodi postupak protiv osumnjičenog za tešku nesreću.

Nakon što je posle jedan čas iza ponoći dežurni viši tužilac izveo uviđaj u prisustvu policije, organizatori protesta su odlučili da prekinu protest, a dogovoreno je da se tužilaštvu ostavi rok od sedam dana da reaguje i pritvori osumnjičenog.

Ukoliko do toga ne dođe, organizatori su najavili novi protest u petak, 6. avgusta, u 20 časova, na istom mestu. Tada će početi sa 24-časovnim blokadama Preradovićeve ulice do ispunjenja zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari