Građani Niša poštuju policijski čas 1Foto: Vesna Torović

U Nišu se večeras poštovao početak “policijskog časa” koji je, po odluci Vlade Srbije, na snazi na teritoriji cele zemlje zbog epidemije novog korona virusa.

Na ulicama se tek retko mogao videti poneki automobil, a još ređe prolaznik.

Prema navodima na društvenim mrežama, na ulicama se može videti policija koja kontroliše da li se policijski čas poštuje, a prema tvrdnjama očevidaca, i proverava retke “slučajne prolaznike”.

U pojedinim delovima grada, oko 20 časova, kada je počeo “policijski čas”, čuli su se aplauzi i poneki zvižduk građana. Prema nekim tumačenjima, građani su na taj način “odali priznanje zdravstvenim radnicima”, odazivajuči se na poziv na društvenim mrežama da im aplaudiraju svako veče u to vreme. Prema drugim ocenama, oni su tako “obeležili” početak ove Vladine mere.

Na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” međunarodni vazdušni saobraćaj obustavljen je do daljeg, po današnjoj odluci Vlade. Do sada su ukidani pojedinačni letovi, po odlukama avio- kompanija.

Gradski štab za vanredne situacije Niša je na današnjoj sednici usvojio naredbu, po kojoj će od sutra biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti (restorani, kafane, kafići, barovi i slično) sve do ukidanja vanrednog stanja. Izuzetak će biti kuhinje ugostiteljskih objekata u kojima će se obavljati preuzimanje hrane, kao i njena dostava. 

Prema naredbi Gradskog štaba, Institut za javno zdravlje Niš je danas obavio dezinfekciju pijaca na teritoriji Niša (Tvrđava, Palilula, Krive livade, Bubanj, Durlan, Ćele Kula, Ratko Jović, Niška Banja, Deveti Maj, Delijski vis, Brzi Brod, Pantelej, OTC i Cvetna pijaca). Naloženo je hitno zatvaranje “bivljaka” pored Tvrđave i u Otvorenom tržnom centru.

Gradski štab je naložio da od sutra autobusi gradskog javnog prevoza saobraćaju po letnjem redu vožnje, i to samo u tri vremenska intervala- od 5 do 8, od 14 do 17 i od 21 do 23.30 časova. 

Polasci od 21 do 23.30 časa važiće samo za radnike koji se vraćaju iz druge smene ili idu u treću smenu. Naloženo je svim kompanijama ili organizacijama koje imaju rad u drugoj i trećoj smeni da vode potpunu evidenciju ljudi koji rade između 20 sati uveče i 5 sati ujutru. U odluci nisu navedena stajališta i trase ovih gradskih autobusa.

Sekretarijatu za finansije je naloženo da hitno obezbedi 10 miliona dinara Gradskoj organizaciji „Crveni Krst“ Niš u cilju nabavke artikala, hrane i higijene za socijalno ugroženo stanovništvo.

Po prethodnij odluci Gradskog štaba, ne rade ni šalteri javnih ustanova i preduzeća, a zabranjen je i rad frizerskim i kozmetičkim salonima, kladionicama, kockarnicama i teretanama. 

Veb- sajt Kliničkog centra Niš, na kojem se objavljuju podaci o najnovijem broju i stanju hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđen virus COVID- 19, večeras je blokiran, tako da su, silom prilika, na snazi podaci od jutros.

KC je jutros saopštio da je hospitalizovano osmoro pacijenata kod kojih je potvrđen virus, od kojih je jedan u teškom stanju i na respiratoru. Broj obolelih je, dakle, dupliran, pošto ih je juče bilo četvoro, a do danas nije bilo pacijenata na respiratoru.

Radnici Jure obustavili rad u znak protesta što nemaju zaštitnu opremu

Radnici “Jure” u Nišu danas su obustavili rad na sat vremena, a prema njihovim tvrdnjama razlog je bio što nisu dobili zaštitne maske, niti su im obezbeđene druge zaštitne mere. Oni su kazali novinarima da je obustava prekinuta kada su dobili zaštitne maske I obečanje da če svaka smena dobijati tu opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari