Građani Novog Sada već nedelju dana brane zaštićeno prirodno područje Šodroš 1Foto: FoNet/Zajedno (Arhiva)

Građani Novog Sada već nedelju dana brane zaštićeno prirodno područje Šodroš nakon što je 11. juna tokom popodneva grupa ljudi sa mašinama počela da seče šumu, što lokalni aktivisti smatraju pripremom za gradnju mosta i projekta Novi Sad na vodi.

„Mi smo 11. juna u ovom zaštićenom području zatekli mašine i ljude koji su započeli seču ove prirodne oaze. Istog dana smo na društvenim mrežama postavili video-snimak i počeli da se dogovaramo kako da to sprečimo“, rekla je za FoNet Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA.

Aktivisti su 12. juna postavili šatore i od tada na smenu dežuraju 24 sata.

„Svojim telima ćemo braniti šumu i ako treba vezivaćemo se za drveće“, poručila je Vesna Jakovljević.

Aktivisti su, kako je rekla FoNetu, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću 15. juna predali zahtev za „momentalnu obustavu svih radova“.

Jakovljević ističe da su „Dunav, Kamenac, Ada i Šodroš pod zaštitom kao deo nacionalnog parka Fruška gora i deo su ekološke mreže Srbije i ekološkog koridora reke Dunav“.

Aktivisti tvrde da je seča šume priprema za izgradnju mosta i Novog Sada na vodi i naglašavaju da su radovi na Šodršu počeli „bez potrebne dokumentacije“.

Jakovljević je zahvalila svim Novosađanima koji su im se dosad pridružili i pozvala sve građane da se još masovnije uključe u odbranu tog zaštićenog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari