Novi Sad: Proglašena "Slobodna zona Šodroš" 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/MO)

Aktivisti su večeras na obali Dunava u Novom Sadu proglasili „Slobodnu zonu Šodroš“ i poručili da neće dozvoliti da se to prirodno dobro devastira.

Progasili su je javnim čitanjem proglasa „Šodroš survivor kampa“ a povodom obeležavanja 100. dana postojanja tog kampa u kojem građani spavaju kako bi sprečili radove na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu i projekta „Novi Sad na vodi“.
Tokom popodeneva i večeri održan je program obeležavanja „100 dana solidarnosti i odlučnosti u odbrani šume Kameničke ade, Šodroša i Ribarca“.

„Mi, zajednica „Šodroš Survivor Kampa“, danas proglašavamo „Slobodnu Zonu Šodroš na prostoru Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva“ navodi se u tom proglasu

Zahtevaju da, kako je navedeno, prestane institucionalno, političko i fizičko nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu.

Traže, u proglasu, i da prestane otimanje javnog dobra iz ruku građana, „kako bi se namirile političke i koruptivne sprege na relaciji Grad – investitori…“.

Zatražili su i obustavljanje svih radova na Šodrošu, Dunavcu i Kameničkoj adi, kao i da se jasno utvrde i sankcionišu nalagodavci i izvršitelji bespravne seče šume, 11. juna, na parceli koja je javno vlasništvo.

„Mi, prisutni, se obavezujemo na beskompromisnu borbu na strani čoveka, prirode i javnog interesa, a protiv korupcije, politikantstva i krupnog kapitala“, piše u proglasu.

Predstavncia organizacije OSNA Vesna Jakovljević je naglasila da Šodroš mora biti sačuvan.

„Mosta biti neće, Novog Sada na vodi biti neće, a Šodroš i ova predivna oaza, ova pluća Novog Sada moraju biti prepoznati i dobiti ono što zaslužuju a to je da se sačuvaju, da dobiju zaštitu i ostanu za buduća pokolenja“, istakla je ona.

Održan je i program „Upoznaj šodroški svet iz čamca sa Markom i drugarima“, koji je zbog kiše pretvoren u šetnju obalom rukavca Dunava, Šodroša.

Biolozi, ornitolozi i ekolozi upoznali su zainteresovane sa živim svetom Ribarca, Šodroša i Kameničke ade, na čijem prostoru živi više od 200 zabeleženih zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.

Program „Slobodna zona Šodroš“, nastavlja se sutra projekcijom filma i tribinom „Čija je ovo zemlja?“

Ranije danas, organizacije okupljene oko Ekološkog fronta Novi Sad, uputile su otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada, republičkoj i pokrajinskoj vladi sa zahtevom da odmah odustanu od projekta „Novi Sad na vodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari