Građani od sinoć blokiraju ulicu na Karaburmi, zahtevaju pravdu za malog Stefana 1Foto: N1

Građani Karaburme i dalje protestuju u Ulici Marijane Gregoran, na pešačkom prelazu gde je stradao devetogodišnji dečak, kada je na njega, njegovog brata i oca naleteo automobil.

Oni od sinoć blokiraju ulicu, a održan je i minut ćutanja. Građani su ogorčeni, kako navode, jer je vozač pušten da se brani sa slobode – on je nakon što je na pešačkom prelazu udario oca sa dvoje dece, pobegao a uhapšen je dan kasnije.

Učesnica protesta Jelena Milosavljević najavila je za večeras u 19 časova veliko okupljanje, istakavši da će se protestu pridružiti i Fondacija Tijana Jurić.

„Da podržimo peticiju u kojoj zahtevamo da ubica malog Stefana bude priveden pravdi i da sudije koje su ga oslobodile budu procesuirane“, rekla je Milosavljević za N1 i tom prilikom se zahvalila Hitnoj pomoći na podršci.

Ona je istakla da su se građani samoinicijativno okupili jer je u pitanju dečji život.

„Na žalost, nije ni prvi ni poslednji. Nešto mora da se uradi po tom pitanju“, rekla je Milosavljević i podseća da okupljeni insistiraju na tome da se na protestu ne pojavljuju političke stranke.

Okupljeni, koji su nezadovoljni jer je vozač automobila pušten da se brani sa slobode, blokirali su ulicu kontejnerima.

Građani nose transparente na kojima piše: „Pravda za Stefana“.

 

Jedna od učesnica protesta Danijela Stanković je u izjavi za N1 poručila da se građani neće skloniti sa ulica jer je to „jedini način da se čuje šta se zaista desilo“.

„Nećemo odustati od toga i dozvoliti da neko ko ubije dete može da se brani sa slobode. Mora da postoji pravda i da svako snosi odgovornost za tako nešto“, rekla je ona.

Dodaje da su „ogoročeni kao roditelji i građani“ i zbog toga što je sudija odbacila zahtev za pritvorom do 30 dana kao neosnovan.

„Osoba koja je imala kaznu zatvora 10 meseci, tri godine uslovno, šest meseci zatvora i osam meseci zatvora, kaže se u obrazloženju da osobite okolnosti ukazuju da će osumnjičeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. To se desilo noć pre ubistva malog Stefana, ista osoba je udarila u auto penzionera u blizini crkve na Karaburmi i isto tako pobegao sa mesta prekršaja, postoje policijski zapisnici“, kaže ona.

Stanković ističe da se „krši pravo svakog od nas kao jednakih građana“.

„Oduzima nam se pravo glasa, oduzima pravo reakcije i ulica je jedino mesto gde mi možemo kao roditelji i građani, ne samo Beograda… da se dešavaju stravične stvari, da kupite dete sa ulice. Danas je Stefan, sutra je neko drugi… Ovo je zeleno svetlo da svaki sledeći ubica može nesmetano da odšeta“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ovo je poziv da svi moramo biti odgovorni pred zakonom.

„Nema povlašćenih, kao što se to dešavalo u prethodnim ubistvima. Nećemo se skloniti, makar ovde sedeli 12 dana, dve godine… Tu je i porodica koja ne može da shvati da niko nije odreagovao i sklonio ovakvog čoveka sa ulice. Postoji krivična odgovornost za sudiju, za sve one koji su doprineli da se naruši bezbednost u saobraćaju, mi to zahtevamo jer zahtevamo bezbednost svih nas. Zahtevamo pravdu za Stefana“, rekla je Stanković.

Ona je poručila da je „ovo sramota za pravosuđe, sramota za sve nas i sve one ljude koji nisu došli da podrže i potpišu peticiju“.

„Ovim menjamo sve, ovim govorimo da je dosta. Svi smo odgovorni za našu decu, ulica je trenutno jedino rešenje. Desiće se vašem detetu, vašoj trudnoj ženi, desiće se vama i niko neće poneti odgovornost. Danas rešavamo pitanje odgovornosti i pitanje posledica, od danas više nema zaštićenih za ubistvo na ulicama. Svi smo ovde da to potvrdimo i ostaćemo toliko dugo dok ne shvatite našu ozbiljnost“, poručuje Danijela Stanković.

Kako javlja reporter N1, jedno vozilo policije preusmerava saobraćaj.

Vulin: Pridružio bih se građanima u protestu na Karaburmi
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas bi se kao otac i građanin pridružio protestu građana na Karaburmi, organizovanom jer je vozač koji je pregazio dete koje je preminulo od povreda pušten da se brani sa slobode.

„Veliko razočarenje. Kao otac i građanin bio bih sa građanima na protestu. Policija je za par sati našla tog ubicu koji je pokušao da se sakrije. Pravosuđe je nezavisno, može da odlučuje kako hoće, ali apsolutno razumem i podržavam protest građana“, rekao je Vulin za Radio televiziju Srbije.

Kako je dodao, ne možeš da pustiš na slobodu nekog ko je pregazio devetogodišnjeg dečaka i zatim pobegao i pokušao da se sakrije.

„Još uvek postoji pravni lek da se i to reši, nadam se da će pravosuđe promeniti svoju odluku“, rekao je Vulin.

Građani su sinoć protestovali u Ulici Marijane Gregoran, gde je vozač naleteo na devetogodišnjeg dečaka, njegovog brata i oca, i pobegao sa mesta nesreće.

U protestu zbog bahate vožnje i teške saobraćajne nesreće u kojoj je stradalo dete, dok su drugi dečak i otac povređeni, učestvovala i vozila Hitne pomoći sa uključenim rotacijama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Građani od sinoć blokiraju ulicu na Karaburmi, zahtevaju pravdu za malog Stefana”

 1. Svi večeras na Karaburmu!!!!!!!!!!!
  Na noge Beograde!
  Ime i prezime sudije,
  razrešiti je i zabraniti bilo kakvo bavljenje pravom i pravdom.

  Kao i onog koji je (ne)osudio sina Željka Mitrovića za ubistvo devojčice!!!
  DOSTA!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.