PANORAMA BEOGRADAfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Stanari novobeogradskih blokova na levoj obali Save – od bloka 70A do bloka 45 – okupili su se danas na Savskom nasipu u bloku 70, kako bi skrenuli pažnju na radove za koje tvrde da će ugroziti nasip i loklano stanovništvo.

Aleksandra Smiljanić iz neformalnog udruženja Savski nasip rekla je za FoNet da su početak radova uočili 9. marta 2023. kada je bager počeo da kopa na Savskom nasipu, bez ikakvog obaveštenja o radovima ili uobičajene građevinske table.

„Posle naših objava na društvenim mrežama, tabla je postavljena 16. marta, kada je dobijena i dozvola za rekonstrukciju“, istakla je ona.

Na tabli je istaknuto da se radi projekat „Izvođenje radova na rekosntrukciji infratsrukture nasavskom keju“ i da obuhvataju bokove 58, 70A, 70, 44 i 45.

Naručilac posla je Grad Beograd-Gradska uprava Beograda, a planirano je da radovi traju 90 dana.

Na početku skupa, građani su na tabli zalepili papire sa napisima: „Prevara!!! Ovo je novi infrastrukturni objekat za koji nemaju dozvolu!“, „Član 133. zakona o vodama: zabranjeno je kopanje nasipa!“, „Radovi započeli 9. marta ilegalno“ , „Nemaju saglasnost JVP Srbijavode za kopanje nasipa!!!“.

Članovi loklanih udruženja koja se bore za zabranu gradnje i preuređenja Savskog nasipa veruju da je reč o radovima koji prate tender gradske uprave za dodelu novih lokacija vlasnicima splavova duž Save.

Svako bušenje nasipa i kopanje je vrlo rizično jer narušava i umanjuje njegovu stabilnost i generalno takve radove treba izbegavati, rekla je FoNetu Aleksandra Smiljanić.

Darko Alaburić iz građanske inicijative Blok 45 ocenio je da ponašanje gradskih vlasti izaziva zabrinutost građana koji su uznemireni jer ih nadležni nisu informisali ni o početku ni o cilju radova.

Kao izvođač radova na elektroenergetskim instalacijama navedena je kompanija Elektroizgradnja d.o.o, a hidrotehničke instalacije radi Javno-komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari