Na poslednjoj sednici Skupštine grada konačno je razrešen problem oko naziva jedne od ulica u Subotici, koji datira još od 2003. Tada je Skupština donela odluku da se, između ostalih, promeni i naziv Petrinjske ulice, koja je dobila ime Mihalja Babiča.

Stanovnici te ulice, međutim, nisu bili zadovoljni takvom odlukom i peticijom su zatražili da joj se vrati stari naziv. Njihovo obrazloženje je bilo da se ulica zove Petrinjska već43 godine i da nema nikakvog razloga to menjati, a pogotovo što promena imena ulice za stanovnike predstavlja trošak, zbog promene ličnih dokumenta. Vraćanjem starog naziva građani koji su većmenjali svoja dokumenta i naziv Petrinjske u Mihalja Babiča, praktično će morati taj posao da obave još jednom.

Na sednici Skupštine je, međutim, rečeno, da u slučajevima kada se zvanično menja naziv ulice nije potrebno plaćati administrativnu taksu.

U priči oko Petrinjske ulice zanimljivo je i to da je procedura oko vraćanja starog naziva trajala toliko dugo zbog administrativne aljkavosti, jer je u pomenutoj odluci opštine Subotica, koja je usvojena još u prethodnom sazivu, greškom bilo napisano da se ime ulice vraća na Petrinjsku, a zatim se u sledećem pasusu odluke navodi da će se ona nakon toga zvati Mihalja Babiča. Ministarstvo za lokalnu samoupravu je odluku vratilo na „doradu“, to jest ponovno izjašnjavanje odbornika. Takođe, Ministarstvo je povodom ovog pitanja zatražilo i da se o izmeni naziva ulice izjasne i nacionalni saveti, pri čemu je Hrvatsko nacionalno vijeće podržalo naziv Petrinjska, a Mađarski nacionalni savet je ostao pri stavu da ulica nosi ime Mihalja Babiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari