Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 1Foto: Ne davimo Beograd Digni glas Bukom protiv diktature (Arhiva)

Pozivu Inicijative „Ne davimo Beograd“ i Građanskog fronta, da naprave „buku protiv diktature“, drugu nedelju za redom odazvali su se građani Beograda i Srbije.

Stanovnici više gradova u Srbiji ponovo su se večeras, tokom policijskog sata u 20.05 časova,udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike uključili u akciju „Bukom protiv diktature“, i izrazili nezadovoljstvo merama u borbi protiv epidemije korona virusa i političkim odlukama vlasti.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da u večeras 4. maja u 20.05 izađu na ulice ispred svojih zgrada, kuća i ulaza i da odatle prave Buku protiv diktature.

Oni su pozvali građane da poštuju mere opreza, pokažu odgovornost, nose maske i rukavice, drže distancu, ali i naprave buku i pokažu odlučnost u borbi protiv diktature.


Protestna akcija je organizovana deveto veče zaredom, nakon tradicionalnog aplauza kojim građani iskazuju podršku zdravstvenim radnicima koji se bore protiv kovida-19.

Najviše snimaka buke na društvenim mrežama podelili su Beograđani sa Vračara, Novog Beograda, Banjice, i Zvezdare.

U akciji učestvuju i drugi gradovi širom Srbije.


Nakon aplauza za zadravstvene radnike i građani Niša su bukom pokazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.

U akciji „Bukom protiv diktature“, Nišlije iz najrazličitijih delova grada učestvovale su lupanjem u šerpe, u metalne ograde terasa, zviždanjem u pištaljke i bacanjem petardi.

Deveti bučni protest u Užicu 

Deveto veče akcije „Bukom protiv diktature“, građani Užica su sa prozora i balkona svojih domova protestovali protiv vlasti u Srbiji.

Video: N. Kovačević

Zvižduci, zvuci pištalji i trubica, udarci o šerpe, gelendere i druge predmete, kao i povici protiv Aleksandra Vučića, od 20,05 časova, čuli su se iz centra grada, Ulice Dimitrija Tucovića, Rosulja, Koštice, Aleksića mosta i drugih delova Užica. 

Građani Požege ustali protiv diktature i podržali porodicu Đilas 

 Predstavnici opozicionih stranaka, koje su najavili bojkot  izbora, kao i drugi građani Požege, podržali su danas akciju „Bukom protiv diktature“ i iskazali podršku Draganu Đilasu i njegovj porodici. 

Oni su, na Trgu slobode, nosili transparente sa natpisima „Sloboda ili ništa – Požega protiv diktature“, „Podrška porodici Đilas“, „Bojkot“ i „Javi se, Valjevo“. 

Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 2
Predstavnici stranaka koje bojkotuju izbore/Foto: Facebook

I „Inicijativa za Požegu“ je, takođe, podržala „Buku protiv diktature“. Aktivisti tog udruženja gražana su, na požeškom trgu, tokom kratkotrajne akcije i poštujući propisane mere, na kratko iskazali protest protiv zloupotrebe vanrednog stanja od strane SNS i raširili veliki transparent „Požega protiv dikature“. 

„Ovo je čin otpora sistemu koji se golom silom i represijom odnosi prema građanima. Građani ne pristaju na neustavne mere kojima se odstupa od ustavom garantovanih ljudskih i manjinskih prava. Zato će akcija u 20,05 časova, u kojoj građani bukom izražavaju nezadovoljstvo, biti praćena lančanim buntom pobunjenih gradova“, saopštila je Inicijativa za Požegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.