Građanska Vojvodina pozvala na bojkot referenduma o promeni Ustava 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Građanska Vojvodina pozvala je na bojkot sutrašnjeg izjašnjavanja o ustavnim promenama, ocenjujući da je aktuelni Ustav „nelegalan i nelegitiman i nikakve delimične izmene to ne mogu ispraviti, već jedino donošenje novog Ustava Srbije, koji će biti garant suštinske decentralizacije Srbije“.

„Kao i 2006. godine, smatramo da građane ne treba pozivati da glasaju protiv Ustava, jer bi to značilo da se slažemo sa načinom na koji je Ustav donet. Kao ni tada, ni sada široka javnost nije bila uključena u javnu raspravu o izmenama Ustava“, navela je Građanska Vojvodina u današnjem saopštenju.

Podsetili su da je Građanska Vojvodina i nastala 2006. godine, kao reakcija civilnog sektora na „sramnu proceduru“ usvajanja Ustava Srbije.

„Podsećamo da su republički poslanici tekst novog ustava, pre nego što su glasali za njegovo usvajanje, videli svega pola sata pre početka sednice skupštine. Podsećamo i da je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o usvajanju ustava trajao ukupno dva dana i jednu noć. Podsećamo i na gotovo unisonu i histeričnu medijsku kampanju za usvajanje ustava“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „aktuelni Ustav Srbije, koji je na brzinu sklepan tobož da bi se ‘sačuvalo Kosovo’, samo je još dublje gurnuo Srbiju a zajedno s njom i Vojvodinu u blato besomučnog centralizma i beznađa“.

„Danas, više od 15 godina nakon usvajanja ustava, Vojvodina ne samo da nije vratila svoju autonomiju, već je postala gotovo zabranjena reč, koja se ne izgovara više ni u vremenskoj prognozi a kamoli u javnom diskursu, uz sve ređe izuzetke“, ocenila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.