Obezbeđenje fabrike "Linglong" pokušalo da spreči holandske novinare da snime izjavu aktiviste Građanskog preokreta (VIDEO) 1Foto: Građanski preokret

Obezbeđenje gradilišta fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina pokušalo je da spreči ekipu holandskih novinara NOS (Nederlandse Omroep Stichting) u nameri da snimi izjavu aktiviste Građanskog preokreta Ivana Živkova ispred gradilišta fabrike, saopšteno je iz ovog pokreta.

Pripadnici obezbeđenja su prvo pokušali da ubede novinare da nemaju pravo da snimaju, a nakon što im je objašnjeno da se snima javni prostor i građanin koji na ulici daje izjavu, „uskakali su između kamere, novinara i Živkova“.

Kako je navedeno u saopštenju Građanskog prekoreta, u jednom trenutku su fizički odgurnuli snimatelja i kameru pa su novinari zapretili zvanjem policije.

Obezbeđenje gradilišta je vikalo na kineskom i engleskom, unosilo se u lice novinarima, snimatelju i Živkovu, kažu iz pokreta, da bi zatim im fotografisalo vozila i tablice. Sve to se dešavalo na javnom putu, stotinak metara dalje od gradilišta Linglonga.

Građanski preokret najoštrije osuđuje bahato ponašanje obezbeđenja gradilišta kompanije Linglong i smatra ga pretećim za svoje aktiviste i sve građane, navodi se u saopštenju.

„Današnji incident pokazuje da se kompaniji Linglong, pored svih drugih privilegija koje je dobila u Srbiji, toleriše i pokušaj da uređuje pravila ponašanja na našim ulicama“, istaknuto je u saopštenju.

Oni su podsetili državne organe „da su dužni da omoguće javni red i mir i poštovanje zakona na čitavoj teritoriji države“.

U nastavku možete pogledati amaterski snimak koji je na licu mesta zabeležio Građanski preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.