Građanski preokret pita Vladu da li su u Srbiji angažovani kineski bezbednjaci 1Foto: M. Pudar/Danas

Građanski preokret iz Zrenjanina pozvao je danas Vladu da objavi da li su i gde u Srbiji angažovane bezbednosne snage Kine, po kom osnovu, kakva su im ovlašćenja i da li su nekim aktom zaštićeni od krivičnog gonjenja.

Prethodno je tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv kineskog državljanina zbog ometanja rada novinara TV N1 prilikom izveštavanja sa gradilišta fabrike Linglong.

„Odluka da odbaci krivičnu prijavu predstavlja još jedan u nizu razloga da se preispita rad Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, koje je već godinama ‘gluvo i slepo’ za kriminalne poslove predstavnika aktuelne gradske vlasti i njoj bliskih poslovnih krugova, dok ‘efikasnost’ demonstrira tek kada je potrebno da zaštiti nekog od njih“, naveli su iz Građanskog preokreta.

Ocenili su da su „u krugu posebno zaštićenih očigledno i menadžeri kineskih kompanija koje grade fabriku autoguma Linglong“ a kojima se kako se navodi, „toleriše krivično delo gradnje bez građevinske dozvole, ali i razni oblici nasilničkog ponašanja, mučenja i ubijanja životinja i zastrašivanja ljudi“.

„Podsećamo da su u više navrata Kinezi u vojnim maskirnim uniformama zaskakali građane i novinare na javnim mestima u Zrenjaninu, sprečavali im slobodno kretanje i rad, često im upućivali i verbalne pretnje, drsko im se unosili ulice i fotografisali im tablice vozila“, naveli su iz Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari