Građanski preokret traži da tužilaštvo ispita navode o dešavanjima u Linglongu 1Foto: M.P./Danas

Aktivisti Građanskog preokreta zatražili su od Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu da ispitaju javno i u medijima iznete navode o izvršenju krivičnih dela na gradilištu fabrike autoguma Linglong.

Kako su naveli, prethodnih dana mediji su preneli izjave zaposlenih na tom gradilištu koje nesumnjivo ukazuju na krivična dela protiv opšte sigurnosti, zlostavljanje i mučenje, kao i krivična dela povrede prava po osnovu rada.

Oni podsećaju da su nadležnim tužilaštvima u Zrenjaninu ranije podnete i krivične prijave zbog gradnje fabrike autoguma Linglong bez građevinske dozvole i zbog sumnje na trgovinu ljudima, na koje još nije reagovano.

„Gradnja te fabrike, koju je Vlada proglasila projektom od posebnog značaja za državu, već je postala posebna bruka Srbije, jer se o njoj širom sveta govori kao evropskom mestu robovskog rada i potpunog bezakonja. Zato je krajnje vreme za opsežne istrage i odgovarajuće krivične procese“, poručuju iz Građanskog preokreta.

Oni su pozvali osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu Mladena Vujića i višeg javnog tužioca u Zrenjaninu Borislava Miglinskog „da prestanu da se nadmeću sa Zagorkom Dolovac u ćutanju i neradu i da konačno reaguju na sve više javno iznetih svedočenja o izvršenju krivičnih dela na gradilištu fabrike autoguma Linglong“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari