Gradom "šparta" 60 vozila na prirodni gas 1Foto: D. Eraković

U Šapcu već nedelju dana funkcioniše prigradski i gradski saobraćaj, ali u smanjenom obimu i uz pridržavanje strogih mera zaštite.

Pre uvođenja vanrednog stanja ovde je sve bilo spremno za novi koncept gradskog prevoza, nabavljeni su novi autobusi i svi oni imaju pogon na prirodan gas, koji najmanje zagađuje okolinu.

Takođe, asfaltirane su nanovo sve ulice za linije gradskog saobraćaja i uređena stajališta. U toku je uređenje saobraćajnica u najvećem naselju Benska Bara, čime se zaokružuje sistem gradskog prevoza. Od prvog juna uvode se tri nove linije, a polasci će biti na svakih sat vremena.

Režim ovog saobraćaja, u smanjenom obimu, prilagođen je polascima za vreme vikenda. Od prvog septembra, sa početkom školske godine, polasci će biti organizovani na svakih 20 minuta za sve važnije destinacije.

Cena karte je 70 dinara, a putem aplikacije na mobilnom telefonu biće omogućeno praćenje linije i kretanje autobusa kao i raspored stanica. Za ovaj način saobraćaja, što je sigurno primer i za ostale lokalne zajednice, biće angažovano više od 60 autobusa.

Pored dobro organizovanog gradskog i prigradskog saobraćaja građanima su na usluzi i taksisti. Ukupno je registrovano 150 taksista, u nekoliko udruženja, a ovde se polasci ne naplaćuju ili je početna cena samo 65 dinara. Naravno, posle se ove usluge naplaćuju po kilometru, tako da su i za dalje destinacije taksi usluge dostupne većini građana. Pogotovo je važna ljubaznost taksista i što nema odokativnog naplaćivanja usluge.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari