Gradonačelnica zabranila koncert Georgieva 1

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović naredila je direktoru Sportske hale Ivanu Vučiću da otkaže koncert Vlada Georgieva, nakon što je muzičar dao javnu podršku Saši Jankoviću., tvrdi Andreja Pavlović, predsednik odborničke grupe DS u Smederevu.

On kaže za Danas da mu je ova informacija potvrđena iz više izvora, prvenstveno članova SNS, koji su prisustvovali kolegijumu direktora i članova veća ove stranke, gde je gradonačelnica izrekla svoju odluku.

– Ona je na kolegijumu izjavila da koncert mora da bude otkazan. Postoje brojni svedoci, ali nažalost, ne smeju javno da govore iz straha od odmazde i gubitka posla. I sama birokratska ćutnja kabineta gradonačelnice je potvrda da je jedini razlog otkazivanja političke prirode – ističe Pavlović. On dodaje da je u proteklih pet godina u Smederevu „strahovlada“, da se poslovi dobijaju po političkoj liniji, a gube ukoliko niste istomišljenik sa gradonačelnicom. Naš sagovornik pozdravlja inicijativu građana „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“, ocenjujući da je zabrana koncerta samo povod okupljanja i da Smederevci žele da iskažu duboko nezadovoljstvo stanjem u njihovom gradu, ali i državi.

– Ovo je samo kap koja je prelila čašu. LJudi godinama osećaju političke pritiske na svojoj koži i protestom žele da iskažu nezadovoljstvo. Povod jeste koncert, ali ovo će biti građanski bunt protiv političke represije koju trpimo – naglašava Pavlović.

Muzičarka Kristina Kovač ocenjuje za Danas da je neozbiljno što razlog otkazivanja koncerta nije dat javno, „naročito što je u pitanju kantautor sa uspešnom karijerom u domenu srpske pop muzike“.

– Sam Vlado je izjavio da ima razloga da misli da se povod za otkazivanje koncerta krije u njegovoj javnoj podršci jednom od predsedničkih kandidata, na čijoj je konvenciji nastupio samo tri dana pre naprasnog otkazivanja. To je slučajnost koja navodi na ozbiljno razmišljanje. Ko i sa kojim pravom može da uskrati bilo kom građaninu, pa i Vladi Georgievu, pravo na slobodu izbora, političko opredeljenje, slobodu govora, pa čak i pravo na rad – ukazuje Kovač. Ona dodaje da Vladov slučaj nije jedini, samo je javnosti najvidljiviji.

– To se u Srbiji događa svakog dana, velikom broju građana koji su, kako otkrivaju u svojim anonimnim ispovestima na društvenim mrežama, ucenjivani da ćute kako ne bi izgubili posao, ili kako bi ga dobili… Nedopustivo je da se ovako nešto događa bilo kome u našoj zemlji, pa i Vladi Georgievu. Neprijatno sam iznenađena manjkom oglašavanja muzičara i izvođača po ovom pitanju. Iskreno, ne znam kako su u stanju da relativizuju ovaj događaj – da li ta njihova tišina znači da su, ako su na ovo spremni da ćute, spremni da ćute zauvek po svim pitanjima koja se tiču ugrožavanja građanskih prava u ovoj zemlji? Da li ih uopšte zanima društvo u kom žive i rade? Na žalost, utisak koji se stiče je da ne – ocenjuje Kovač i ističe da je tišina kojom je ovaj incident dočekan među javnim ličnostima koje se bave muzikom nešto zbog čega se duboko stidi.

Na sreću, građani Smedereva su pokazali da oni ne pristaju na ovakvu represiju i ugrožavanje ni Vladovih ni njihovih prava, i održaće „protestni koncert“ uz prisustvo samog Vlada na gradskom Trgu. Bar neko da razbije tu sramnu tišinu – naglašava Kovač.

Tišina je i juče vladala među čelnicima grada Smedereva, jer niko od njih nije želeo da nam da objašnjenje zašto je koncert otkazan.

Građanski protest „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“, koji su Smederevci prijavili lokalnim vlastima biće održan 4. marta, u 20,30 časova na Gradskom trgu. Istoimena fejsbuk grupa već ima više od 8.000 članova, a na protestu se očekuje bar još toliko građana Smedereva, ali i okolnih gradova.

Motiv zabrane – dodvoravanje

“Nemam saznanja da je naredba o zabrani koncerta stigla iz vrha SNS. Pretpostavljam da je odluku donela sama gradonačelnica, kako bi se dodvorila predsedniku svoje stranke Aleksandru Vučiću i pokazala mu da je njen grad zatvoren za neistomišljenike”, ocenjuje Andreja Pavlović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Gradonačelnica zabranila koncert Georgieva”

  1. Podsetite me …. Zar sadasnjoj gradonacelnici dok je bila DOSovka nije sudjeno zbog korupcije? Doduse, sada je SNSovka a cini mi se da Apelacioni sud presude ponistio. Mozda me pamcenje vara …

  2. Teatar apsurda! Vrhunskom pevacu predivnih ljubavnih pesama, obrazovanom coveku sa stavom i dostojanstvom, iznenada se, neobjasnjivo, i bez ikakvog opravdanja i obrazlozenja, niti narocito vidljivog razloga, sem navedene pretpostavke, koja ne mora biti u potpunosti istinita, izgleda mi da je vinovnik sramne odluke u ovom sveopstem zamesateljstvu i izvesni direktor jedne ruzicaste televizije pod kontrolom vlasti zabranjuje se koncert , a gotovo istovremeno pojedini mediji ga proglasavaju drzavnim neprijateljem.Ponasaju se kao da ce Vlado sutra da izvrsi drzavni udar (veoma ostar i ubojit sarkazam) i napadaju ga i onemogucavaju mu pravo na rad, kao da je izvrsio bogzna kakvo necuveno i sablaznjivo delo.Toliko muzicara se zaklinjalo da nikada nece krociti u Srbiju, pa su bez ikakvih problema drzali koncerte , (sto licno meni ne smeta, jer ne podnosim mrznju i represiju, ali je cinjenica da su njihovi stavovi bili, barem u odredjenom trenutku, diskutabilni).Proslog leta je grupa mladica sa Hvara slavila momacko vece setnjom duz Knez Mihailove, uz glasnu muziku s radija, licno sam prisustvovala, i nikome, naravno, nisu nista remetili, niti im je bilo ko prigovorio, a sada imamo paradoksalnu situaciju da nam u nasoj zemlji Srbiji smeta nas Vlado, pevac prekrasne boje glasa i izuzetnih vokalnih sposobnosti, koji za Srbiju ima samo lepe reci, oduvek, koji je, stavise i sam Srbin iz Crne Gore, i mnogo vise voli ovu zemlju od mnogih , da ih tako nazovem ““““cistokrvnih““““ Srba (posto je Vlado makedonskog porekla), cak je i dosta ucinio za Srbiju, u domenu svog okvira delatnosti, ali to nije poznato jer se ne eksponira i ne razmece.Medjutim, sada je on obelezen kao rusilac drustvenog poretka i glavni protivnik vlasti.Sva sreca te se ova budalastina i nonsens nece procuti van granica drzave, zasluzeno bi nam se smejao ceo svet, na svim nastanjenim kontinentima!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.